22 ianuarie 2022 - 06:12

Ministrul Oros i-a băgat în ședință pe directorii APIA și AFIR înainte de plecare

Pentru cei care au urmărit evoluția contextului politic din ultimele zile. Nu mai este un secret faptul că ministrul agriculturii, Adrian Oros, și-a dat demisia din această funcție în urma rezultatelor alegerilor din cadrul Partidului Național Liberal. Acesta mai rămâne, însă, pe scaunul de la MADR preț de câteva zile.

În acest timp, ministrul Oros are în continuare întâlniri și ședințe specifice funcției. Spre exemplu, ieri, la sediul MADR, Oros a primit delegația condusă de omologul său din Republica Moldova, Viorel Gherciu, cu care a convenit asupra continuării colaborării între agențiile de plăți din cele două țări, în baza protocolului încheiat între acestea.

Omologul meu din Republica Moldova a afirmat că țara lui este interesată de acțiuni care să vizeze promovarea produselor din Republica Moldova și din România inclusiv. Un alt domeniu de interes este dezvoltarea rurală, preluarea bunelor practici în domeniul elaborării legislației privind dezvoltarea rurală și implementarea Programului LEADER. R. Moldova este deosebit de interesată de acțiuni care să vizeze promovarea produselor din R. Moldova și din România inclusiv pe piețe terțe”, a precizat ministrul Oros în urma întâlnirii.

Ulterior, șeful MADR a convocat o ședință de lucru cu secretarii de stat, directorii din cadrul Ministerului Agriculturii și directorii generali ai celor două agenții de plăți din subordinea ministerului, APIA și AFIR. În cadrul ședinței au fost discutate următoarele subiecte:

  • Evoluția Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 și 2014-2021;
  • Programul de tranziție 2021-2022;
  • Planul Național Strategic 2021-2027 (stadiul negocierilor cu Comisia Europeană);
  • Rolul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL);
  • Funcționarea celor două agenții de plăți din subordinea MADR;
  • Strategia de promovare a produselor românești.

Nu este un secret faptul că există, în interiorul MADR, discuții cu privire la contopirea celor două agenții de plăți, plan care ar putea fi pus în practică odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic. Odată cu schimbarea conducerii ministerului, însă, rămâne de văzut dacă această măsură va mai fi continuată sau nu.