Ministrul Mediului: Primarii de pe Valea Prahovei nu vor să scape de urși

Ministrul mediului, Tanczos Barna, susține că primarii stațiunilor de pe Valea Prahovei nu vor să intervină ca să alunge sau să elimine urșii care își fac apariția pe străzi, chiar dacă legislația adoptată recent facilitează astfel de măsuri.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, Barna a vorbit despre măsurile adoptate recent pentru a combate problemele provocate de urși, dar și despre discuțiile purtate la nivel european în acest sens.

”Am luptat ani de zile în încercarea de a convinge celelalte state membre că direcția în care mergem nu este bună. Până nu s-au trezit și ceilalți cu atacurile de lup, unii chiar la o scară mai mare decât România cu ursul, până atunci nu ne-au crezut. Acum există o presiune din partea fermierilor și din celelalte state membre, și până la urmă sper să se revină la o abordare rațională, nu sentimentală, a acestei probleme.

Pe plan național, anul trecut am aprobat o Ordonanță de Urgență ca să permitem intervenția imediată; anul acesta am dat Ordin de ministru pentru a aproba cotele de prevenție și cotele de intervenție pentru 220 de exemplare. Din păcate, până în ziua de azi, asociațiile de vânătoare nu au extras cele 140 de exemplare aprobate pentru prevenție. Ele au fost aprobate exact pentru localitățile care au avut cele mai multe pagube ca număr și ca valoare în anii 2020 și 2021. Vom modifica ordinul și vom lua cotele de la comunele respective și le vom da la cei care au probleme în continuare cu urșii. În afară de acest lucru, avem și derogările punctuale acolo unde există atacuri.

Am mai propus o modificare care este acum în consultare publică, acolo unde există un atac la adresa omului, intervenția poate să fie imediată din partea asociației de vânătoare, fără derogare. Deci dacă un urs a atacat o persoană, acel exemplar să poată fi extras imediat, fără să ceară acord de la București, fără să meargă la alte instituții. Ulterior se prezintă certificatul medical al persoanei atacate la minister și noi scădem acel exemplar din cota de intervenție”, a precizat ministrul mediului la AGRO TV.

În ceea ce privește stațiunile de pe Valea Prahovei, Barna susține că primarii acelor localități spun că ”ursul face parte din peisaj”, astfel că nu vor să intervină pentru relocarea acestor animale.

- Publicitate -

”În stațiunile de pe Valea Prahovei nu există niciun interes pentru intervenție. Cei de acolo nu vor nicio intervenție, nici relocare, nici împușcare, nici alungare. Au spus că acele localități, Sinaia, Predeal, Bușteni, sunt orașe unde lumea s-a obișnuit cu ursul. Primarul din Sinaia, de altfel bun amic cu mine, crede că ursul face parte din peisajul orașului Sinaia. Are la dispoziție Ordonanța 81, are la dispoziție derogarea pentru relocare, dar eu nu am văzut în viața mea nicio cerere din partea acestui oraș. În Băile Tușnad, de exemplu, există interes pentru intervenție și nu trebuie să aștepte nimeni să fie atacată o persoană. În orașul Băile Tușnad, anul acesta nu am avut nici 10% din problemele de anul trecut, exact pe legislația pe care am aprobat-o. Echipa locală a acționat”, a declarat Tanczos Barna.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole