22 ianuarie 2022 - 16:14

Ministrul Ghinea, acuzat de falimentarea primăriilor din țară

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se face vinovat de falimentarea primăriilor din întreaga țară prin obligarea lor la plăți necuvenite, prin facturări de TVA. Acuzația vine din partea deputatul social-democrat Radu Cristescu, relatează publicația Inpolitics.ro.

Mai exact, Cristescu spune că autoritățile locale sunt obligate să plătească de la bugetul local cota de TVA pentru proiectele de dezvoltare a rețelelor de gaze, pe care le concesionează apoi unui operator privat.

„În programul operațional Infrastructura Mare, proiectele pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale OBLIGĂ Autoritățile Publice Locale să își asume și să plătească din bugetul local cota de TVA, motivând prin faptul că proiectul este un generator de venit al Autorității Publice Locale, deci aceasta trebuie să factureze cu TVA. Dar UAT doar realizează rețeaua de distribuție a gazelor naturale și, nefiind autorizată să opereze, o concesionează unui distribuitor autorizat ANRE. Nu primăria facturează către clientul final, ci concesionarul (operatorul economic). De asemenea UAT nu este generator de venit comercial, deoarece redevența pe care o încasează de la concesionar este calculată ca valoare de inlocuire a instalației, adică egala cu amortizarea, nefiind purtătoare de TVA(…)”, a scris pe Facebook deputatul social-democrat.

Cristescu precizează că această politică proastă este una nouă, fiind impusă de actualul ministru Ghinea.

„De la Revoluție încoace, pe nici un program de finanțare europeana UAT-urile nu au plătit TVA, aceasta fiind eligibilă conform legislației in vigoare. Deci, în mintea lui, Ghinea crede că omul care consumă gazele plătește factura către primărie, ceea ce este fals! În realitate, omul plătește la concesionar factura de gaze, care este purtătoare de TVA! Ghinea îngroapă astfel și duce la faliment primăriile, prin obligarea lor sa plătească TVA aferentă proiectului! Opriți idiotul, până nu falimentează toate primăriile din România!”, mai scrie deputatul pe Facebook.