Ministrul Daea dă piept cu protestele fermierilor!

Deși știe să se facă iubit în rândul fermierilor, se pare că ministrul Agriculturii , Petre Daea, se va confrunta zilele următoare cu proteste masive.

Potrivit unui comunicat remis miercuri presei de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea va participa în perioada 14-16 septembrie la reuniunea informală a miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, ce va avea loc la Praga, Republica Cehă.

Numai că la Praga sunt anunțate joi demonstrații masive ale fermierilor cehi, care vor avea loc în fața Centrului de Congrese, unde se vor întâlni miniștrii. Mai mult, protestele fermierilor cehi, organizate de Camera Agrară a Cehiei și Uniunea Agricolă din Republica Cehă, sunt susținute de organizații agricole din Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania și chiar din România, transmite Euractiv, citat de Rador.

De la începutul anului, reprezentanții fermelor mari din Cehia (și nu numai) au protestat față de decizia de a transfera o parte mai mare a subvențiilor către fermierii mai mici. Ei critică așa-numita redistribuire, care face parte din planul strategic ceh din cadrul PAC.

Protestele fermierilor vor să atragă atenția și asupra impactului Green Deal asupra agriculturii, cum ar fi planul UE de reducere a utilizării pesticidelor. Potrivit organizatorilor, fermierii vor fi obligați să reducă producția din cauza creșterii costurilor și a politicii de mediu a UE.

„Dacă acceptăm noua politică de distribuire a sprijinului agricol așa cum este ea planificată de actualul guvern și încercăm cu orice preț să implementăm obiectivele ambițioase ale Pactului Verde pentru Europa, într-un timp atât de scurt, până în 2030, alimentele europene vor deveni un lux și cu siguranță nu vor fi pentru toată lumea”, a spus Martin Pýcha, președintele Uniunii Agricole.

„Camera Agrară a Republicii Cehe le va prezenta memorandumul Camerelor Agrare ale țărilor din Grupul Visegrad miniștrilor agriculturii din UE, care se vor reuni la Praga la acel moment, și îl va prezenta și în cadrul unei conferințe de presă”, a adăugat Jan Doležal, președintele Camerei Agrare.

Revenind la reuniunea informală a miniștrilor Agriculturii din UE la care va participa și Petre Daea, discuțiile din cadrul sesiunii plenare se vor axa pe tema:„Asigurarea securității alimentare – Rolul agriculturii și alimentelor UE în producția globală durabilă de alimente”.

Potrivit comunicatului MADR, dezbaterile miniștrilor agriculturii în cadrul reuniunii informale a Consiliului UE se vor concentra pe problemele actuale din domeniul securității alimentare, pe tendințele și soluțiile viitoare care să contribuie la reducerea foametei în lume.

„România va milita pentru lanțurile scurte de aprovizionare, ca elemente de bază pentru a facilita tranziția către sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui în mod semnificativ la consolidarea rezistenței tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale și locale. Va fi evidențiată, de asemenea, importanța cercetării și a inovării în sprijinirea agriculturii în procesul de atenuare a efectelor schimbărilor climatice în vederea asigurării unei dezvoltări agricole durabile. Totodată, va fi subliniată ideea care vizează elaborarea strategiilor privind schimbările climatice în direcția menținerii unei agriculturi competitive și a utilizării eficiente a apei, astfel încât comunitățile rurale să poată cunoaște o modernizare corespunzătoare. În acest context, țara noastră va semnala necesitatea realizării unei analize care să asigure coerența între toate cerințele strategiilor lansate, care impun exigențe de mediu și climă diferite”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.  

De asemenea, reprezentanții MADR precizează că ministrul Petre Daea va accentua în cadrul discuțiilor necesitatea ca fermierii să beneficieze de stimulente financiare corespunzătoare, servicii de consiliere și informare specifică pentru fi atrași să aplice soluții eficiente pentru sechestrarea durabilă a carbonului și reducerea emisiilor de carbon.

Reamintim că Republica Cehă a preluat de la 1 iulie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole