Ministrul Chesnoiu: ”Trebuie să ne îndreptăm politicile spre fermele mici și mijlocii”

Fermele mici și mijlocii trebuie să reprezinte punctul central al politicilor elaborate de Ministerul Agriculturii, este de părere șeful instituției, Adrian Chesnoiu.

Într-o analiză prezentată în emisiunea ”Agrostrategia” la TVR1, ministrul agriculturii a punctat faptul că agricultura din țara noastră este structurată pe trei niveluri, iar strategiile de dezvoltare din acest sector trebuie să prioritizeze eficiența economică.

”Eu văd agricultura României ca o piramidă cu trei niveluri. În primul rând, la nivelul de bază este agricultura de subzistență, unde gospodăria țărănească are locul ei, oamenii produc hrană pentru consum propriu și de foarte puține ori realizează produse agricole sau alimente în excedent, astfel încât să se îndrepte cu ele către piață. Aceasta este temelia, fundamentul agriculturii noastre.

Al doilea nivel, cel intermediar, este reprezentat de fermele mici și mijlocii. Nu întâmplător spun mici și mijlocii, pentru că am observat o tendință a fermelor mici de a se transforma în mijlocii, iar asta vine în contextul viabilității economice. Este un lucru foarte bun, pentru că oamenii au început să înțeleagă că atât timp cât muncești în agricultură, în exploatația ta proprie, chiar dacă e mică, ea trebuie să tindă spre eficiență economică. Munca foarte multă este în fermele mici și mijlocii, și de aceea trebuie să ne îndreptăm politicile spre aceste ferme.

Dacă facem comparația între acest segment de mijloc și ultimul nivel, cel al fermelor performante, unde avem aproximativ 5.000 de ferme care realizează agricultură performantă, cu tehnică modernă, vezi că eficiența economică este cea care trebuie să dicteze o afacere în agricultură”, a explicat ministrul Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole