Ministrul Chesnoiu, declarații de ULTIMĂ ORĂ privind criza îngrășămintelor

Ministerul Agriculturii privește cu îngrijorare către anul agricol 2022-2023 în ceea ce privește asigurarea cantităților necesare de îngrășăminte. Dacă o bună parte din stocurile de anul acesta sunt deja asigurate, gradul de incertitudine privind anul următor este unul ridicat.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Adrian Chesnoiu a vorbit despre criza îngrășămintelor și măsurile pe care guvernanții le caută pentru soluționarea acesteia. Cu toate acestea, șeful MADR nu a oferit un răspuns concret cu privire la o posibilă subvenție pentru producția de îngrășăminte.

”Ne preocupă anul agricol 2022-2023 poate mai mult decât cel pe care îl parcurgem acum, dat fiind faptul că aici avem deja suprafețele de toamnă însămânțate, iar din informațiile și datele oficiale pe care noi le avem la Ministerul Agriculturii, peste două treimi din necesarul de îngrășăminte pentru anul agricol 2021-2022 este deja distribuit către fermieri. Desigur, sunt și anumiți fermieri care nu și-au făcut stocurile din vară, iar prețurile la îngrășăminte au crescut vertiginos, pentru că s-a resimțit efectul a doi factori principali.

În primul rând criza gazelor în Europa, un consum sporit pentru alte industrii care a dus la o cerere foarte mare și creștere vertiginoasă a prețurilor. De partea cealaltă, o explozie a prețului la certificatele de emisii de dioxid de carbon, care în 2013 erau tranzacționate cu 12-13 euro, iar acum se tranzacționează cu 94-96 euro.

N-am stat degeaba. Am reluat încă de la preluarea mandatului activitatea Comisiei Naționale de Autorizare a punerii pe piață de fertilizanți din țări terțe, făcând astfel posibilă apariția pe piața românească a unor cantități semnificative de îngrășăminte provenite din alte țări producătoare – Iordania, Egipt, țările din Orientul Mijlociu, dar și Ucraina și Rusia până la izbucnirea conflictului. Evident, acum situațiile s-au schimbat și ne preocupă anul agricol viitor și finalizarea cu rezultate bune a anului agricol prezent”, a explicat Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole