Motorina utilizată în agricultură de către fermierii români este subvenționată de stat în proporție de peste 40%, afirmă ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.
Șeful MADR a explicat, la Prima News, întreg mecanismul din spatele acestei subvenționări, compus din două elemente: rambursarea accizei la motorină și recuperarea TVA-ului.
”Să nu uităm că Ministerul Agriculturii și Guvernul României subvenționează, în momentul de față, prețul la pompă al motorinei utilizate în agricultură cu 25%. Și haideți să vă mai spun un lucru foarte important: într-o societate comercială în vegetal, prețul cerealelor are taxare inversă; practic, nu se taxează cu TVA. Noi venim pe litrul de motorină, care este 7,46 lei la pompă, cu o subvenție de 2 lei/litru, dar fermierii mai recuperează și 19% TVA. Deci, practic, motorina este subvenționată cu peste 40% în agricultură”, a precizat ministrul Florin Barbu.
Agricultura este ramura cea mai susținută din economie, dar care nu aduce plus valoare nu creează locuri de muncă. Subvenții la motorina la suprafață despăgubiri de secetă rambursări de tva tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului scutiri de taxe și impozite etc etc … după ce statul le acorda ce le acorda ei mai fac și evaziune fiscală și muncă la negru. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale. Este o rușine de tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc etc. Trebuie schimbate modul de acordare a subvențiilor și beneficiilor din bugetul statului sa fie după gradul de rentabilitate de profit de angajați cu forme legale, de productivitate , etc etc
Abordarea aceasta referitoare la superioritatea agricultorii cu trecerea în exploatare a terenurilor în mână a câtorva latifundiari s- a dovedit că a dus la producerea unui adevărat genocid în lumea satului românesc.
Pe unde s- a produs acest fenomen de concentrare a pământului în mână a câtorva potentați și beneficiari ai ,,revoluției” din ’89 , satele sunt în paragină, părăsite , iar micii și mijlocii producători falimentați de măsurile impuse ,în mod văzut și nevăzut, de către această politică de comasare a terenului, au plecat să muncească pe plantațiile din străinătate.
În ce țară din lumea asta proprietar de teren fiind, să nu poți trăi de pe urma roadelor pământului tău ,iar muncind ca sclav la alții ,să fii mai câștigat?!!!
Monopolul creat de către doar câțiva care ar primii subvenții ar duce implicit la preturi mai mici la alimente s- au s- ar putea găsii mai multe pe piața românească?!
În România cele mai mari exploatații agricole au ajuns în mâna arabilor și a celor din India.
Unde vor ajunge produsele de pe pământurile din România cumpărate sau luate în custodie pe zeci de ani de către străini?
În loc să fi fost susținută ferma de familie și fermele mici și mijlocii așa cum au făcut țările bogate din UE , statul slugarnic român a creat toate condițiile pentru ca pământul concertat în mii de ha să poată fi vândut mult mai ușor în număr foarte mare de ha la un loc.
Când propui soluții trebuie să te gândești și la ce v- a urma în urma aplicării lor. Lipsa de responsabilitate morală și ( sau ) administrativă, să nu zic și penală, pentru măsurile aplicate la nivel de țară și implicit și asupra majorității populației acelei țări , duc la urmări grave pentru o țară, momentan sau in timp.
Ce stat poți fi dacă tu nu deții nici măcar resursele țării ( petrol, gaze naturale, apă, zăcăminte de aur, argint, elemente rare ,etc) ?!
Ce stat poți fi când nu deții măcar jumătate din capital?!
Ce pretenții poți să ai dacă tu , stat , permiți atâta inegalitate socială, financiară ?
Când bandele de interlopi fac legea în mai toate localitățile țării , deși s- au alocat sume importante pentru activitatea SRI, DNA, Justiției, MAI, nu înseamnă că acest stat este un stat eșuat?
Am deviat de la subiectul despre acordarea subvențiilor pentru agricultură pentru a sublinia că deja este cam tardiv pentru a mai îndrepta ceva in țara asta.
S- a văzut clar cum a acționat statul în timpul perioadei pandemiei de COVID- 19, când lipsa producției interne a dovedit cât poți fi de vulnerabil in situații dificile pe plan mondial.
Acest stat condus de păpușile ,,liberale” și ,, social democrate „și-a a sacrificat proprii fermieri în fața celor din Ucraina.
După ce o mare parte din aceste subvenții, dacă nu chiar toate , se întorc practic tot în buzunarul țărilor producătoare de inputuri , tractoare și utilaje agricole din UE, fermierii români au fost loviți și de presiunea acestor prețuri de dumping ale produselor din Ucraina și speculate de către monopolul traderilor în detrimentul fermierilor români.