Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intenționează să verifice modul în care „suntem invadați” de cantități semnificative de lapte din statele comunitare, la prețuri extrem de mici, ceea ce provoacă distorsiuni pe piața autohtonă a laptelui.
„I-am convocat pe producători, procesatori si retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncționalitate. Prețul este foarte mic. De exemplu, la Vatra Dornei și Botoșani, producătorii primesc doar 60 de bani pe litru. Un preț foarte mic. Este foarte ciudat cum poate ajunge lapte atât de ieftin în România, cu 19 eurocenți. Dacă ne uităm pe lista prețurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sunt statele baltice cu 14 — 15 eurocenți pe litru, cel mai ieftin, noi figurăm cu 24 eurocenți pe litru, în timp ce prețul mediu este de 30 — 31 eurocenți pe litru. Poate fi o justificare embargoul rus, pentru că anumite produse care ajungeau acolo rămân în UE, dar blocul comunitar afirmă că exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 10% către alte destinații. Pe de altă parte noi suntem invadați de lapte din state comunitare”, a declarat duminică Achim Irimescu, într-o emisiune la Pro TV.
Acesta a precizat că producătorii și procesatorii de pe piața autohtonă a laptelui reclamă subvenții mascate acordate de țările din care provin cantități masive de lapte, respectiv Ungaria și Polonia, deși datele statistice arată că sub o zecime din laptele procesat în România provine din alte state membre.
„Procesatorii mi-au spus că laptele care vine din alte state membre, respectiv Ungaria și Polonia, reprezintă sub o zecime din laptele procesat în România. Dar trebuie să avem în vedere și costurile legate de transport deoarece laptele este adus de la sute de kilometri… De asta am solicitat să vedem ce se întâmplă. Ei reclamă că ar fi subvenții în statele respective pe care noi nu le cunoaștem. Îmi e greu să cred că așa este, pentru că toate subvențiile se notifică la Uniunea Europeană, dar vom verifica”, a explicat ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)
