17 septembrie 2021 - 17:01

Ministrul Agriculturii: TAXELE impuse de marii retaileri sunt DISCRIMINATORII

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că după o întâlnire cu producătorii și procesatorii români, care a avut loc luni 13 iulie 2020 legat de PNS, s-a constatat că marele lanțuri de retail impun taxe care sunt discriminatorii pentru aceștia. Oficialul a atras atenția că va fi implementată o Ordonanță care să repare aceste ABUZURI.

Potrivit ministrului, foarte mulți dintre producătorii români și cooperative care au contracte cu marele lanțuri de retail au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 în care s-a permis retailerilor să perceapă din nou tot felul de taxe (reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioare raportate la cifra de afaceri, remiză lunară, taxe care poartă denumiri diferite în funcție de rețea) au revenit la aceste taxe.

Sunt discriminatorii față de producătorii și procesatorii români aceste taxe! Termenele de plată iarăși s-au prelungit, deși promoțiile, de fiecare dată, mulți dintre retaileri le fac cu produse românești, pentru că există o anumită sensibilitate și o anumită dorință a consumatorului român. De câțiva ani de zile (această alegere a produselor românești) este în creștere și este foarte bine să caute produse românești”, a declarat Adrian Oros.

Toate promoțiile sunt făcute cu produse românești, după care sunt comercializate alte produse, a adăgat minsitrul agriculturii.

„ORDONANȚA este pregătită pentru repararea acestor abuzuri”

„Eu prin intermediul dumneavoastră vreau să le atrag atenția public! Am avut întâlniri cu domniile lor și o să mai avem întâlniri, pentru că vrem să transmitem și avem pregătit textul de ordonanță prin care implementăm această directivă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricole și alimentare. Este directiva 633/2019 pe care trebuie să o implementăm până în luna mai a anului viitor (2021).

Noi am avut întâlniri cu domniile lor. Am crezut că semnalele noastre și ale producătorilor și procesatorilor români au fost clar înțelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanță să reparăm aceste abuzuri, în opinia mea”, a conchis Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.