15 mai 2021 - 20:09

Ministrul Agriculturii: ”Targurile de animale trebuie sa ramana inchise”

Târgurile de animale trebuie să rămână închise până când se termină cu pesta porcină africană, este de părere ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros. 

Acesta a precizat că nu este atât de important numărul de porci pe care cineva îi deține în gospodărie, ci mai important este ceea ce se întâmplă cu acei porci. În acest sens, ministrul este de părere că târgurile de animale trebuie să rămână închise, iar orice circulație a animalelor trebuie foarte atent monitorizată.

”Noi va trebui să luăm niște măsuri, în primul rând ne-am prezentat cu un plan de măsuri la Comisie, la serviciile veterinare, concret ce vrem să facem. Trebuie să luăm niște măsuri pe care populația trebuie să le înțeleagă și aici ne referim și la micii crescători și la gospodăriile populației. A fost acea chestiune dată de fostul ministru Daea cu dimensionarea gospodăriilor, că poți să ai doar 5 porci într-o gospodărie, și am spus și atunci și spun și acum că nu este atât de important numărul porcilor crescuți în gospodărie, ci ceea ce se întâmplă cu ei. Și dacă discutăm despre restricții de circulație și monitorizarea circulației animalelor, atunci trebuie să admitem că pe de-o parte târgurile de animale trebuie să rămână închise până când se termină cu această boală, iar pe de altă parte să fie controlate și verificate transporturile ilegale de animale. De asemenea, cei care creștem porci în gospodărie pentru consum propriu să facem doar pentru consum propriu și cei care fac producții mari, fermierii, să poată face reproducție cu măsurile de biosecuritate impuse pentru că ei sunt supuși unor măsuri de biosecuritate drastice”, a declarat Adrian Oros pentru realitatea.net.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, șeful ANSVSA, Robert Chioveanu, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV că redeschiderea târgurilor în care se comercializează porci este exclusă, din cauza pericolului reprezentat de virusul PPA, însă este posibilă organizarea unor evenimente de expunere a animalelor din speciile ovină și bovină.