Ministrul Agriculturii anunță subvențiile pentru legumicultori! Câți bani vor primi aceștia în 2021

Ministrul agriculturii a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, acolo unde a vorbit despre măsurile de sprijin de care beneficiază legumicultorii în 2021. Adrian Oros a amintit programele de minimis pentru susținerea producției de legume, sprijinul cuplat vegetal și măsurile de sprijin pe fonduri europene. Iată cele mai importante declarații ale șefului MADR.

”Noi am avut și astăzi o întâlnire cu legumicultorii și cu institutele de cercetare din subordinea ASAS, să vedem care este stadiul acelor proiecte de cercetare pe care Ministerul le finanțează și cât se pliază ele pe nevoile legumicultorilor. Pe lângă aspectele legate de genetică, de tehnologie, am discutat și problemele specifice modalităților prin care Guvernul sprijină acest sector din agricultură.

Pentru legumicultură, pentru prima dată în acest program de măsuri am pus sume distincte. În măsura 4.1 am făcut opt pachete, astfel încât să nu se suprapună anumite domenii din agricultură. (…) Pentru legumicultură am pus 100 milioane euro pentru sere și solarii, în așa fel încât legumicultorii să cultive ce le cere piața, și separat 50 de milioane euro pentru condiționare, procesare și marketing. Pentru doi ani, eu zic că sumele sunt suficient de bune. Deci pentru prima dată avem un pachet în submăsura 4.1 doar pentru legumicultură. Nu știu dacă legumicultorii care vor să-și construiască sere și solarii sau să facă condiționare și procesare vor fi pe deplin mulțumiți. Noi am încercat să facem acest pachet cât mai ușor accesibil”, a precizat Oros.

Potrivit șefului de la Agricultură, sprijinul cuplat pentru legumele în spații protejate va continua și anul acesta cu o valoare de aproximativ 4.800 euro/hectar. În paralel, legumicultorii vor beneficia și de ajutorul de minimis de 2.000 euro/1.000 mp.

”Separat, vom continua sprijinul cuplat vegetal. Așa cum arată el, pentru legumele în spații protejate sunt în jur de 4.800 euro/hectar pentru tomate, vinete, ardei, castraveți și varză. Apoi, avem sprijin cuplat în sectorul legumicol și pentru legume în câmp: pentru castraveți în câmp 3.391 euro/hectar, respectiv pentru tomate pentru procesare 2.013 euro/hectar.

În paralel, fostul program tomata a fost transformat în programul legume în spații protejate. Până acum s-au înscris 14.271 beneficiari. Aici se regăsesc legumicultori din zonele legumicole consacrate. Sprijinul va fi de 2.000 euro/1.000 mp. La fel, mai avem și programul de susținere a producției de usturoi, unde sunt 1.016 beneficiari care s-au înscris”, a mai spus Oros.

În ceea ce privește cererile recente ale legumicultorilor de acordare a unei subvenții cuprinse între 20.000 euro și 100.000 euro, ministrul agriculturii nu a comentat acest subiect.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole