Ministrul Agriculturii: Să îi interzici țăranului să-și hrănească porcii cu resturi este un nonsens

Autoritățile vor continua să încurajeze creșterea porcului în gospodăria țărănească, iar țăranii își vor putea hrăni în continuare animalele cu resturi din gospodărie, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. Guvernul va adopta însă reguli mai ferme pentru circulația animalelor, astfel încât să limiteze cât mai mult extinderea pestei porcine africane.

”Degeaba facem reguli, dacă nu urmărim respectarea lor. Eu sunt de principiul că regulile trebuie să fie clare și făcute pentru a fi respectate. Dacă pui într-o lege de combatere a pestei porcine africane interdicția gospodarului de a hrăni animalele cu resturi din gospodărie, înseamnă că ori nu ești ancorat în realitate, ori ai aterizat de pe o altă planetă și nu știi ce se întâmplă în satul românesc. Eu vin din sat, sunt fiu de țăran, știu cum se crește porcul la țară. Să îi pui obligația țăranului român că dacă vine de la pădure, să-și schimbe hainele și 48 de ore să nu le mai folosească, păi oamenii aceia au aceleași haine. Când pui obligații unui cetățean, trebuie să te asiguri că ele pot fi duse la îndeplinire. Omul poate fi de bună credință. Noi trebuie să ne îndreptăm cu măsurile acestea asupra celor care nu sunt de bună credință.

Eu știu că există comportamente care sunt în afara legii, în afara cadrului normativ, și noi trebuie să venim cu măsuri pentru contracararea lor. Asta am făcut. Am solicitat în ședința de Guvern premierului și ministrului de la secretariatul general al Guvernului, constituirea unui grup de lucru între Ministerul Agriculturii, ANSVSA și Ministerul Mediului, pentru a elabora măsurile necesare ce se impun în funcție de competențele fiecărei instituții.

Uitați-vă la pandemie, care ține tot de oameni. S-au făcut toate regulile din lume. Și? Ce s-a întâmplat? Am avut zeci de mii de români morți și pandemia nu s-a stopat. Iar la peste porcină nu avem nici vaccin. Și noi vorbim să îi interzicem țăranului să-și mai hrănească porcii cu resturi din gospodărie. Este un nonsens, o aberație. A scris-o în lege cineva care nu înțelege specificul României”, a precizat Adrian Chesnoiu într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul Adrian Chesnoiu a mai dat asigurări că măsurile care vor fi adoptate în perioada următoare vor încerca să creeze un echilibru între gospodăria țărănească și industria creșterii porcului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole