”Opriți măcelul din zootehnie!” Ministrul Agriculturii le răspunde crescătorilor de ovine

Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre această situație, după un mesaj primit din partea lui Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Moldoovis.

”În al treisprezecelea ceas, opriți măcelul din zootehnie pus la cale de conducerea ANZ!”, i-a transmis Ionică Nechifor ministrului agriculturii. Iată răspunsul șefului MADR.

”Din nefericire, eu de doi ani am tot încercat să atrag atenția și să spun că ceea ce se întâmplă la nivel de Registre Genealogice și de Control Oficial al Producțiilor (COP) nu este foarte bine și că trebuie să corectăm. Au fost zvonuri, știți foarte bine contestările pe care le făceau unii care cumpărau berbeci cu certificate de origine. Ca să scăpăm de această dilemă, anul trecut am încercat să condiționăm eliberarea unui certificat de origine de genotipare, și atunci eliminam orice suspiciune. Făcând o analiză, era foarte greu de acceptat că dintr-o fermă cu 100 de oi mame, pleacă 150 de berbeci cu certificat de origine într-un an. Asta așa, doar la o verificare grosieră. Responsabilitatea s-a pasat dinspre registre spre COP-uri spre fermieri, dar problema era să se oprească. Noi, ca stat, trebuia să dăm garanția celui care cumpără un berbec cu certificat de origine că acel berbec chiar aparține registrului, că poate să transmită însușirile morfofiziologice mai departe și că acel berbec nu transmite mai departe sensibilitatea la anumite boli, în primul rând la screpie. Era o chestiune de bun simț să facem această genotipare și să terminăm cu acele discuții.

Deocamdată este suspendată modalitatea aceasta de eliberare a certificatelor de origine. Cei de la ANZ fac acum o anchetă internă, continuând ancheta din 2017 care a găsit grave nereguli, să vadă ce anume s-a corectat atât în interiorul ANZ, cât și din partea asociațiilor de ameliorare și a registrelor în general. Din nefericire, sunt și alte instituții care anchetează acest lucru. Noi nu putem da acum detalii pentru că este o anchetă în curs. Noi am transmis documentele solicitate. Dacă într-adevăr lucrurile sunt foarte grave, începând din 2023 vom da în continuare sprijin cuplat, dar vrem să-l dăm la crescătorii care respectă regulile, astfel încât să aibă un efect asupra geneticii și asupra șeptelului care este crescut în România”, a precizat Adrian Oros în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole