Ministrul Agriculturii: ”Peste 99,5% din subventii sunt platite!”

Fermierii nu trebuie să-și facă griji cu privire la subvențiile pe care le au de încasat de la agențiile de plăți! Mesajul a fost transmis de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la Radio România Actualități, acesta precizând că toate procedurile vor fi efectuate online, iar banii vor fi achitați respectându-se termenele stabilite.

”Am luat și măsuri administrative în ceea ce privește plata subvențiilor, peste 99,5% din subvenții sunt plătite, am cerut Comisiei Europene o derogare privind deadline-ul de depunere a cererilor pentru subvențiile care se vor da în toamnă, astfel că Comisia acceptat termenul de 15 iunie. Am făcut o procedură mult simplificată și de depunere online a acestor cereri de plată, la fel și pentru măsurile de sprijin, toate procedurile sunt online, iar verificările le vom face după această criză, chiar dacă plățile le vom face la termen, astfel că firmele care sunt beneficiare sau beneficiarii în general să nu sufere în perioada crizei”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul i-a asigurat pe fermieri că se lucrează intens pentru găsirea de soluții la toate problemele cu care se confruntă fermierii în criza provocată de noul coronavirus. ”Încă din prima zi de când s-a anunțat starea de urgență am creat o platformă de comunicare cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ pentru a identifica în timp real atât problemele, dar și pentru a găsi soluții pentru aceste probleme”, a subliniat Oros.

Acesta a mai explicat că încearcă, pe cât posibil, să diminueze problema transporturilor, apărută în urma restricțiilor de circulație impuse la nivelul Uniunii Europene.

”Noi încercăm să ne asigurăm că agricultorii au tot ceea ce este nevoie: semințe, pesticide. De asemenea, activitatea se desfășoară normal în condițiile în care trebuie să respecte măsurile dispuse de autorități. Dar în agricultură, atât în câmp, cât și în fermă, sunt mult mai ușor de păstrat acele măsuri de prevenție a răspândirii virususlui decât în zonele aglomerate. De aceea noi am făcut apel, dar agricultorii sunt responsabili, știu ce au de făcut, ei ies la câmp, își fac treaba, noi trebuie să identificăm doar acele probleme care îi încurcă în această perioadă și să încercăm să le rezolvăm, deci să le ușurăm activitatea în această perioadă.

- Publicitate -

Problema transporturilor a fost prima problemă care a apărut de la izbucnirea acestei pandemii în toată Europa, atunci când la noi nu era o problemă foarte mare. Există problema transportului atât pentru alimente cât și pentru medicamente și pentru tot ceea ce este necesar. Noi fiind în Uniunea Europeană, agenți economicii din UE sunt interconectați, aceste conexiuni sunt foarte complexe, agenți economici care activează în agricultură sau industria alimentară depind de input-uri din alte țări și invers, avem agenți economici care exportă. Aceste restricții de circulație au îngreunat foarte mult activitatea.

Legat de șroturile de soia, cei din port, datorită măsurilor pentru combaterea pandemiei au redus activitatea de la 9.00-17.00, când acolo se lucra 24 de ore din 24. Sunt probleme foarte mari în aprovizionare și foarte mulți dintre crescătorii de animale au nevoie ca de aer de aceste șroturi de soia”, a spus la Radio România Actualități ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole