12 mai 2021 - 22:21

Ministrul Agriculturii, mesaj important legat de cresterea porcilor

După cum ați aflat de pe platforma media AGRO TV, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un proiect de ordin prin care se aduc modificări la regulile generale de biosecuritate în ceea ce privește creșterea porcilor. Deși poriectul se află deocamdată în dezbatere publică. acesta a făcut obiectul a numeroase dezinformări.

În acest sens, ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a transmis un mesaj de liniștire crescătorilor de animale, pe pagina sa de Facebook:

”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcilor în gospodăriile populației din România.

Este în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcilor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc, dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

În urma consultării cu crescătorii, cu asociațiile de fermieri și cu asociațiile procesatorilor de carne va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea și combaterea bolilor majore la porcine.
Este nevoie de un program de măsuri care să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Românei și care să permită relansarea activității în creșterea porcinelor și în procesarea cărnii de porc.

Asigurăm toți cetățenii că, în România, vor putea crește porci în gospodăria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”, a transmis Adrian Oros.

De asemenea, reamintim că echipa AGRO TV a luat legătura cu președintele ANSVSA, care le-a dat asigurări gospodarilor că vor putea crește în continuare porci în propriile ograde.

”Deci nu este un ordin în vigoare, iar creșterea va rămâne valabilă în gosăpodăria populației. Porcul este o tradiție, o activitate a tuturor gospodarilor și aceștia au dreptul să-l crească în gospodărie, dar trebuie respectate niște reguli minime de biosecuritate”, a fost mesajul transmis de președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

  1. Intrebati-l pe dl ministru urmatorul aspect: De unde va face rost taranul roman de purcei pe care sa-i creasca daca nu va avea voie sa creasca reproducatori in gospodarie si daca vor disparea samsarii?? Fermele mari industriale nu vor vinde niciodata purcei la tarani, nu au nici un interes economic! Si atunci ne vom trezi peste un an ca in gospodarii nu vor mai exista deloc porci. Nu interzice cresterea lor, dar nici nu le da posibilitatea taranilor sa faca rost de purcei, iar fara purcei nu vor mai exista nici porci la ingrasat.

Comments are closed.