22 aprilie 2021 - 03:03

Ministrul Agriculturii, informatii de ultima ora pentru apicultori! Ce spune despre problema ”mierii false”

Astăzi se adoptă Hotărârea de Guvern privind Programul Național Apicol! Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în exclusivitate pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Potrivit ministrului, programul este valabil pe o perioadă de 3 ani, iar bugetul total este de aproximativ 150 de milioane de lei.

”Mâine, în ședința de Guvern, o să treacă două hotărâri legate de ministerul nostru: una este acciza la motorină, iar cealaltă este programul național apicol. (…) Programul Național Apicol este un program pe 3 ani de zile – 2020-2022. Este vorba despre o sumă de 150 de milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 75 de milioane de lei, restul fiind bani de la buget. Am împărțit bani aproximativ egal pentru fiecare an, aproximativ 50 de milioane pe an”, a precizat Adrian Oros în exclusivitate pentru AGRO TV.

Șeful MADR a mai vorbit și despre problema ”mierii false”, care vine din spațiul extra-comunitar, cu precădere din China, și pătrunde pe piețele din Uniunea Europeană la niște prețuri foarte scăzute, creând practic o concurență neloială pentru producătorii de miere autohtoni

”Sigur, considerăm că și apicultura poate să constituie un vector de creștere, mai ales că apicultorii noștri sunt destul de performanți, iar mierea din România este apreciată. Din păcate consumul este scăzut și există o problemă la nivelul Uniunii Europene cu mierea falsă care vine din spațiul extra-european, mai ales din China, și pătrunde peste tot. Păcat… Încă nu s-au găsit mecanisme ca să se rezolve această problemă”, a mai adăugat Adrian Oros.