Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, vrea să accelereze investițiile în irigații, astfel încât țara noastră să ajungă la o suprafață de 500.000 de hectare cultivate cu soia și plante proteice. Până atunci, însă, soarta fermierilor afectați de secetă rămâne în continuare necunoscută.
”Știm foarte bine că Europa este dependentă de importurile de proteină vegetală din țările din afara UE și nu întâmplător, România stăruie asupra faptului să punem în poziție de lucru sistemul de irigații capabil să ne asigure cantitatea de apă atunci când natura nu este darnică și să putem compensa nevoia de apă a plantei, în așa fel încât să putem ajunge la o suprafață care poate fi irigabilă de 2 milioane de hectare. Atunci când vom ajunge la acest nivel, vom putea avea prin asolament un milion de hectare de porumb, plantă care se pretează la irigat și care răspunde la cheltuielile suplimentare pe care le face fermierul. Și putem ajunge într-un asolament corect de 500.000 hectare de soia și alte plante proteice care pot echilibra balanța proteinei la nivel european.
Susținerea noastră merge în această direcție și spun foarte clar că România trebuie să își pună în aplicare programul național de irigații. Căutăm soluții”, a precizat ministrul Petre Daea pentru AGRO TV.
În ceea ce privește posibilitatea unei finanțări din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea infrastructurii de irigații, șeful MADR a oferit un răspuns scurt: ”Lăsați-mă să nu vorbesc și să fac”.
Petre Daea a vorbit și despre situația actuală în ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor produse de secetă. Potrivit acestuia, ministerul se află în faza de centralizare și analiză, însă un răspuns mai clar pentru fermieri în acest sens va veni după data de 15 noiembrie.
”În ceea ce privește documentele de constatare a calamităților de anul acesta, suntem în faza de centralizare și analiză. (…) Rețineți ce vă spun: Daea nu a rămas niciodată dator și nu rămâne. De aceea nu face promisiuni”, a mai spus Daea.