8 decembrie 2021 - 15:44

Ministrul Agriculturii, demis!

Ministrul Agriculturii nu a făcut suficient pentru a aborda impactul secetei care afectează fermierii din mai multe regiuni, acesta a fost argumentul cu care președintele Kazahstanului l-a demis sâmbătă pe Saparkhan Omarov, cel care deținea frâiele agriculturii din statul asiatic recunoscut pentru producția de cereale, anunță Reuters.

Fermierii din Kazahstan și din statele vecine din Asia Centrală se luptă cu căldura extremă și cu lipsa precipitațiilor, care au uscat pășunile și au provocat pierderi de animale.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev, vorbind la o ședință de guvern, a declarat că  Omarov, ministrul Agriculturii, ar trebui să demisioneze, deoarece instituția condusă de acesta nu a reușit să ia măsuri eficiente și prompte pentru a ajuta fermierii să facă față secetei.

„Akimats (autoritățile regionale locale) și Ministerul Agriculturii nu au luat deciziile corecte și măsurile necesare și, ca urmare, fermierii noștri au ajuns într-o situație dificilă”, a spus Tokayev.

Pe piețele internaționale, cel mai mare producător de cereale din Asia Centrală, Kazahstanul, era așteptat să mențină exporturile stabile la 7,5 milioane tone de grâu în anul 2021/22, inclusiv făină, cu o scădere de 2,8% a recoltei la 13,9 milioane tone.

Fosta republică sovietică, situată între China și Rusia, este, de asemenea, un producător major de semințe oleaginoase și carne.