Adrian Oros a făcut câteva completări legate de cele două programe de minimis Tomata și Usturoiul în cadrul briefingului de presă susținută la sediul MADR. Verificările în teren a beneficiarilor se vor extinde, asta după ce au fost constatate mai multe dosare fictive.
„Atunci când am lansat aceste două programe, am venit cu niște măsuri în plus care pe de o parte să ne certifice că atât tomatele, cât și usturoiul care sunt produse și obținute prin aceste programe de sprijin sunt sănătoase. Am cerut ca beneficiari să conducă un registru cu tratamente. Pe de altă parte, am propus atunci un control mai riguros atât de la rodire, cât și la recoltare, când se preiau dosarele respective, pentru că am constatat că în unele județe au fost depuse și dosare fictive. Deci beneficiari care nu trebuiau practic să primească sumele care erau destinate celor care întradevăr cultivau tomate în spații protejate”, a declarat Adrian Oros.
Reamintim că termenul de depunere este de 15 mai 2020 pentru programul tomată. Termenul de livrare a producției este de 15 iunie. În cazul programului usturoi termenul pentru depunerea cererilor este la fel de 15 mai 2020, iar livrarea producției se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie.
În contextul restricțiilor impuse de evoluția pandemiei, Adrian Oros a venit cu câteva precizări în ceea ce privește controalele care trebuiesc făcute, precum și preluarea dosarelor. „Analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar și cererile depuse, până acum au fost înregistrate un număr de 5874 de cereri pentru beneficiarii la programul tomata. Județele care au cel mai mare număr de solicitanți sunt: Olt cu 16.000 de cereri, Dolj – 11.000, Giurgiu – 664, Prahova – 404, Ilfov – 351. La programul usturoiul sunt înregistrate cele mai multe cereri în județele: Olt – 81, Teleorman – 50, Buzău – 45, Arad – 31”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Adrian Oros a solicitat Direcțiilor Agricole ca „acolo unde sunt câteva sute sau mii de cereri într-o comună să se deplaseze la sediul primăriei și acolo să preia cererile dacă beneficiarii nu reușesc să își depună cererile în sistem online așa cum am cerut imediat după instalarea stării de urgență. Iar acolo unde sunt mai mult de 500 de beneficiari pentru un județ, se vor face controale atât la începutul rodirii, cât și la evaluarea producției. În județele unde sunt mai puțini beneficiari, cei din DAJ vor avea posibilitatea să facă un singur control, fie la începutul rodirii, fie la evaluarea producției. Ne bazăm pe responsabilitatea și pe bună credință a beneficiarilor de această măsură”, a subliniat Adrian Oros.