Ministrul Agriculturii ”castrează” legea porcului și își pune în cap fermierii

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a decis recent să ceară modificarea Ordinului nr. 130/2023, astfel încât să permită comercializarea porcilor crescuți în gospodării, nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci pe tot parcursul anului. Schimbarea contrazice legea porcului, care interzicea astfel de practici din cauza îngrijorărilor legate de pesta porcină africană (PPA).

Deși e o decizie populară în rândul oamenilor care își cresc porcii în gospodărie, reprezentanții industriei porcului nu sunt la fel de entuziasmați. Ei spun că această decizie a șefului MADR anulează, practic, legea porcului, iar odată cu asta se face un pas înapoi și în ceea ce privește lupta pentru combaterea PPA.

”Problema este următoarea, din perspectiva noastră: această modificare va încălca nu numai prevederile legii de bază, dar și prevederile regulamentului european în baza căruia s-a făcut legea, care este o chestie obligatorie pentru statele membre. Sunt elemente care se contrazic între ele, normele de modificare și legea în sine. E un talmeș-balmeș din care greu mai poate să înțeleagă cineva ceva.

Punctul nostru de vedere am încercat să-l exprimăm încă de când s-au reluat discuțiile pe legea porcului. Multe dintre elementele pe care noi le-am solicitat au fost total ignorate și ne-am dat seama că trebuie să ne mulțumim cel puțin cu elementele care reglementează transportul și comercializarea. Din păcate, vedem că și acel puțin lucru pe care l-am obținut se erodează și putem să ajungem la aceeași concluzie la care am ajuns și cu alte ocazii. Vom avea încă o lege castrată”, a precizat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), pentru AGRO TV.

Reprezentanții sectorului de creșterea a porcului susțin că această decizie are un iz electoral și continuă trendul lipsei de acțiune a autorităților în ceea ce privește lupta cu PPA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

16 COMENTARII

 1. ,, Interesul poartă fesul ” ,zice un proverb românesc.
  Ciocoii noi vor să își desăvârșească opera de distrugere totală a satului românesc prin interzicerea creșterii parcului în puținele gospodării viabile ce au mai rămas, din puținele sate care mai sunt rămase încă vii după genocidul făcut împotriva lor , genocid făcut prin acapararea principalului mijloc de trai , esența vieții la sate, și anume , pământul.
  Luați toate satele în care care doar câțiva noi ciocoi au concentrat pământul, la o mică analiză și veți constata că acolo colcăie sărăcia, depopularea, exodul forței de muncă în străinătate pe plantațiile străinilor, unde câștigă mult mai bine decât dacă și-ar fi cultivat pământul lor.
  Sunt ani de zile de când a ,,apărut ” pesta porcină africană, s- au decimat milioane de porci sănătoși ca măsură ,,indubitabilă” pentru eradicarea ei, în schimb porcii mistreți au fost lăsați nestingheriți.
  S-a acționat pompieristic, subiectiv, în necunoștință de cauză a fenomenului, la fel cum s-a întâmplat și în cazul virusului Covid 19.

 2. Că ați de fermieri ,jigodii împuțite, adică voi să puneți monopol pe vânzare ,creștere porcine ,nu ați mai apuca sărbătorile de iarnă .Mama voastră de năpârci ce sunteți.

 3. Da sa renunțăm și la electricitate , gaz,internet și alte facilități și sa rămânem în opinci ca așa era la sat . Din cauza primitivismului suntem ultimi sau primii când e vorba de alcoolism violență în familie și alte metehne a gândirii de peșteră.

  • Tu ce … o sa mănânci dacă nu mai creste lumea porci ? Mănânci la cantina la guvern poate ca de asta nu îți dai numele real și te pituli

 4. Cinste ,tuturor fermierilor, .Dar nu din cauză că țin eu sau altul 2;3 porci chiar dacă sîntem mulți inncă , nu îș pot vinde marfa , Astea îs motive pe baza,,să moară capra vecinului” Problema sînt importurile.Nici cu asta nu ar fi nici o treabă ,toată lumea trebuie să trăiască.Lăsaține să ne bucurăm toți de viața asta după truda fiecărui OM.Strămoși noștri n-au avut școli și au știut cum să crească un animal , nu trebuie să ne învete nici pe noi nimeni chiar dacă miroase .Miroase a animal .Treci prin multe localităti din țară miroase canalizările de îți vine să vomiți așa e bine.Toate localitățile erau pline de animale apa era folosită din fîntîni. Nu erau nitrați,nitriți ???Oameni erau mai sănătoși.La Covid sa găsit vaccin, la pesta porcină de ce nu se poate chiar așa de complicat să fie.

 5. Politicienii incompetenți, proști, lacomi rău intenționați au golit conturile vistieriei și acum impozitează poporul. Țăranii , poporul tot a muncit pământul și a crescut animale de cînd e lumea. Voi sunteți gospodării țării sau dușmanii.

 6. Ai dracu cu tot cu nationalele voastre distrugeti tot, pana acum sa dezvoltam tot ceea ce este la tara, acum ce faceti ma tradatorilor de tara si de neam, cu ce atti crescut ma voi cu carne din afara, toti ati avut bunici la tara si va aduceti aminte cu placere, nu? Niste criminali, asta sunteti, criminali, sunt sigur ca peste cativa ani o sa devenim o adoua Palestina

 7. Suntem putini și totuși mulți.Trebuie să facem ceea ce fac fermierii europeni din țările dezvoltate.Cand statul derapează ies in stradă cu utilaje,alții cu vacile alții cu oile.Noi trebuie să ieșim cu porcii,da se poate venim cu cate unul mai mic în brațe.Dar noi așteptăm să ne protejeze hoții.Niciodata! Cei din industria cărnii stau cu guvernul la masă,noi țăranii,fermierii români atâția câți mai suntem unde stăm?Nici cel puțin aproape de masă să putem primi un os aruncat.Noi rămânem în țărână noastră,aici în satul românesc din ce in ce mai hol și mai sărac.

 8. Mizerii, să cumparam tot ce refuză alți, plin de apă că de nu mai e Cuza,si fără nici in gust. Bună integrarea în UE, dar vine cu caciuleală la stapâni. Mărul otrăvit.

 9. Sa facă bine, sa instituie regala ca produsele tradiționale sa fie, produse din porc, crescut tradițional nu din carcase congelate de zeci de ani…. Carnea comerciala, sa fac produse, de serie…. Cazul e ca abatoarele sunt monopolul complexelor și fac cum vor…. Toți marii procesatori au umplut tarabele cu produs tradițional, cu tarancute la vitrina, iar carne nu are nici o trasabilitate cu reclama, totul e boia, usturoi, sialte condimente nici alea…. Românești!

 10. „asociația producătorilor de carne de porc”
  bai derbedeilor de ce nu faceți voi pe „nebunii” cînd se importa carne de porc cu 2 lei, iar aia pe care.i reprezentați o prelucrează și o vand cu cît vor, la intern, că la export n.au nici o șansă. iar noi suntem veșnic „pe datorie” c.a așa vreți voi….

 11. Cum credeti ca au distrus Comtim-ul? Tot cu vrajeala de pesta porcina. Asa fac si cu micii gospodari.
  Pai marii crescatori vor sa detina monopolul si pe porc si pe preț?
  Ei na! O sa cumpar ca si pana acum, de la privat. Nu mai dau banii si pe antibiotice si saramura.

 12. Ba bolnavului la cap,Ungaria are ma pesta,are îți spun eu dacă tu nu știi,de ce are ma târgurile de animale,de porci ,deschise tot timpul anului?Aia nu mai combat ma pesta,voi sunteți mai deștepți ca ei!Sa va ardă focul pe mate de trădători!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole