31 iulie 2021 - 14:33

MINISTRUL AGRICULTURII BAGA DIRECTORII DAJ IN VITEZA PENTRU CAMPANIA DE PRIMAVARA

Marți, 5 martie 2019, a fost convocată de către ministrul Petre Daea o videoconferință cu directorii structurilor județene din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și cu conducerile Direcțiilor Agricole Județene (DAJ).

Alături de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea. Scopul videoconferinței a fost acela de a analiza stadiul cererilor de plată depuse  la APIA de către fermieri pentru obținerea subvențiilor, precum și stadiul derulării principalelor programe de susținere a producătorilor agricoli.

Directorii direcțiilor agricole județene au prezentat situația agricolă din fiecare județ, mai exact stadiul campaniei de primăvară, starea de vegetație a culturilor, stadiul amenajamentelor pastorale și cel al implementării Programului de susținere a crescătorilor de suine în vederea producerii cărnii de porc din rasele autohtone Bazna  și Mangalița. Totodată, a fost evidențiat și impactul asupra fermierilor a ajutoarelor de minimis, derulate prin programele de susținere a produsului tomate în spații protejate, susținerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii și susținerea producției de usturoi, program ce a început în 2019 și le oferă producătorilor de usturoi 1000 euro/hectar, cu respectarea condițiilor de eligibilitate.

Aveți actele normative care instituie normele de punere în practică a programelor. Trebuie să faceți acum un efort suplimentar rapid pentru a nu suprapune etapele de derulare ale programelor. Este unul din motivele importante pe care le-am avut în vedere în momentul în care am stăruit să fac această întâlnire”, le-a transmis ministrul Daea directorilor din teritoriu. De asemenea, ministrul le-a recomandat să dispună prelevarea de probe pentru tomatele ce urmează a fi scoase pe piață, astfel încât să existe garanția unor produse sigure pentru consum.  

Profitând de această ocazie, ministrul Petre Daea l-a prezentat colegilor din teritoriu pe directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, Adrian Izvoranu, care s-a arătat deschis viitoarelor colaborări cu Direcțiile Agricole Județene. Acesta a precizat că înființarea Casei de Comerț a venit din necesitatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a avea o ultimă verigă în finalizarea procesului politicilor agricole, dar și pentru a veni în sprijinul fermierilor. Principalele obiective ale înființării acestei structuri sunt echilibrarea balanței comerciale și crearea unei infrastructuri naționale, ce presupune o bază de colectare, depozitare, sortare și valorificare.