26 mai 2022 - 04:11

Ministrul Agriculturii anunță măsuri URGENTE de sprijin pentru fermierii români

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a explicat cu ce soluții de sprijin vine pentru fermierii români în contextul crizei energiei și gazelor naturale cu care se confruntă țara noastră. Într-un interviu la Antena 3, Chesnoiu a subliniat că principala sa preocupare este să se asigure că românii vor avea la raft produse românești la prețuri accesibile, obiectiv care va putea fi atins doar prin sprijinirea antreprenorilor din industria agroalimentară.

„Este o situație care ridică foarte multe semne de întrebare și necesită răspunsuri rapide, pentru că această criză a energiei nu s-a iscat la orizont de ieri. Ea era una predictibilă și cred că autoritățile cu atribuții în acest domeniu ar fi trebuit să intervină prin măsuri clare în vederea stabilizării prețurilor și domolirii impactului pe care îl are o asemenea criză a energiei electrice și a gazelor naturale în sectoare vitale. Și agricultura este un sector vital pentru orice națiune.

Sunt multe planuri și multe zone în care apar și pot apărea dezechilibre. Criza gazelor naturale a cauzat o problemă în asigurarea necesarului de fertilizanți în agricultura României. Criza energiei electrice cauzează prețuri mai mari sau cu potențial de majorare în sectoarele unde se regăsesc mai mulți factori de risc și mă refer aici la sectorul morărit și panificație. (…) Odată cu scumpirea inputurilor în perioada de vară-toamnă a anului 2021, este clar că toate culturile de toamnă au fost afectate, prețurile materiilor prime au crescut; noi trebuie să considerăm lucrurile acestea factori de risc și trebuie să avem soluții și măsuri de intervenție pentru domolirea lor”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Potrivit șefului MADR, în anul 2022 vor exista numeroase scheme de sprijin pentru fermierii din toate sectoarele, atât de la bugetul de stat, cât și din banii proveniți din bugetul Uniunii Europene.

”Avem la îndemână măsuri și mijloace de intervenție. Pe de o parte, sunt acele programe pe care noi le-am bugetat pentru anul 2022; măsuri de sprijin care vizează sectorul de legume, unde venim cu ajutoarele de minimis pentru legume în spații protejate, unde avem 225 de milioane de lei alocați, programul de susținere a producției de usturoi, avem pentru prima dată program de susținere pentru producătorii de cartofi și celelalte măsuri care sunt fie de la bugetul național, fie din fonduri europene, care vizează sectoarele din zootehnie – bovine, ovine, caprine, porcine și sectorul avicol. Îi ajutăm cu subvenții care vin din bugetul Uniunii Europene, dar și subvenții din bugetul de stat pe scheme de ajutor de stat”, a mai spus ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. La cât sunt prețurile pe azot și complex sau alte îngrășăminte , cred că guvernul acestei țări dorește să renunțăm la agricultură ! În loc să ajute fermierii cum se face în alte țări ai noștri îngroapă de vii. Noi așteptăm totuși vremuri bune , poate își va deschide cineva ochii să vadă bine ce trebuie făcut pentru fermieri.

Comments are closed.