Ministrul Agriculturii: ”Anul acesta incepem un program de genotipare”

921

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre posibila începere în acest an a unui program de genotipare. Întrebat de către realizatrul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, despre problemele din vechiul PNDR și corecțiile care vor fi făcute în noul Plan Național Strategic, șeful MADR a subliniat problema legată de cărțile de rase. Potrivit ministrului, doar unele entități aveau posibilitatea de a vinde anumite rase de berbeci, fără să aibă însă o certificare științifică.

”De 3-4 ani de zile i-am rugat pe cei de la ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.) să introducă această genotipare prin care cei care spun că dețin o anumită rasă să și demonstreze științific că dețin acea rasă. Iar odată cu această genotipare se pot rezolva și alte probleme”, a precizat Adrian Oros, în direct la AGRO TV.

Ministrul a dat ca exemplu problema scrapiei, o boală mai puțin pusă în atenția publică, dar care afectează efectivele de oi din țară.

”În cazul oilor putem rezolva și problema scrapiei, care este o problemă gravă și mai puțin pusă sub lupă, pentru că noi avem problema aceasta cu pesta porcină africană, dar problema scrapiei devine din ce în ce mai mare și va trebui să o rezolvăm. Nu putem doar să constatăm că avem scrapie într-un efectiv, să eutanasiem și să despăgubim tot efectivul, fără să încercăm ca prin aceste genotipări să stabilim în primul rând și ce rase avem și să eliminăm toate exemplarele care sunt predispuse să contacteze această boală”, a subliniat șeful MADR.

Adrian Oros și-a declarat intenția de a începe în acest an un program de genotipare, pentru a corecta problemele existente.

”Noi avem de gând să începem anul acesta un program de genotipare care să aibă ambele valențe: și să demonstreze originea și apartenența la o anumită rasă sau o anumită varietate, dar să și eliminăm toți indivizii (predispuși la boli n.r.)”, a completat ministrul Agriculturii.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult