26 ianuarie 2022 - 12:40

Ministrul Agriculturii: 17.000 de fermieri primeau ANT-ul pe animale fictive

În jur de 17.000 de crescători de bovine primeau anii trecuți ajutorul național tranzitoriu (ANT), deși nu mai aveau animale, spune ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros. Din acest motiv, ”subvenția mică” are doar valoare simbolică anul acesta, ea fiind înlocuită cu un sprijin financiar care să ajungă la fermierii cu animale reale.

”Sunt două tipuri de subvenţii, este „subvenţia mare”, pe care o dăm ca sprijin cuplat zootehnic, din bani europeni, care este mult mai consistentă şi, care, se primeşte în fiecare an, şi „subvenţia mică”, acest ANT, care trebuia să se finalizeze, conform negocierilor, începute, atunci, în 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, să se finalizeze în anul 2020. Anul trecut, în timpul negocierilor cu Comisia Europeană pentru viitoarea politică agricolă comună, cinci ţări, printre care şi noi, am negociat să putem da în continuare această „subvenţie mică” sau ANT şi pentru perioada 2021 – 2027 şi anul trecut am reuşit să dăm în cuantumul normal cu care fermierii erau obişnuiţi”, a precizat șeful MADR într-o intervenție la Radio România Actualități.

Deși bugetul de anul acesta pentru subvenția ANT a fost mult mai mic decât anul trecut, Oros susține că acesta ar putea fi completat la rectificarea bugetară care are loc în această perioadă.

”Anul acesta, pentru că bugetul a fost doar 60%, şi această subvenţie se dă din bugetul naţional, ea a fost diminuată şi, de asemenea, aşteptăm rectificarea de buget ca să facem o completare. Dar aici este foarte important de spus, pentru că sunt foarte mulţi femieri supăraţi pentru această „subvenţie mică” pe care n-au primit-o şi pe care nici n-o să o primească, pentru că era vorba de anul istoric 2013 şi foarte mulţi fermieri, adică 17.000 de fermieri primeau această subvenţie în mod nemeritat, pentru că în 2013 ei erau înregistraţi cu un anumit număr de animale, iar acum nu mai au niciunul, şi au primit timp de 7-8 ani această subvenţie. Am transformat această subvenţie anul acesta în sprijin pentru COVID, astfel încât doar cei care au animale acum în ferme primesc, în următoarele săptămâni, această subvenţie. Şi supărarea cea mare vine mai ales din această parte a fermierilor care nu mai au bovine”, a mai subliniat ministrul agriculturii. 

  1. Dar aia cu animale fictive nu au cumva si cota de lapte care compenseaza ceeace au pierdut pe cap de animal?

Comments are closed.