Ministrul Agriculturii, anunț de ULTIMĂ ORĂ privind ajutorul de minimis pentru LEGUME

Peste 14.000 de legumicultori vor beneficia anul acesta de ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate. În plus, fermierii vor avea la dispoziție 150 milioane euro, fonduri europene prin submăsura 4.1, pentru construcția de sere și solarii, dar și pentru depozitare și procesare, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

”Vin și fac iarăși o precizare legată de ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate, pentru că am văzut câteva reportaje legate de problemele legumicultorilor, Noi am avut dese întâlniri cu asociațiile de legumicultori, și cu cele mai mari, și cu cele mai mici, când am stabilit acest program, când am schimbat acest program și l-am dus spre toamnă, dar și întâlniri legate de modul de organizare al legumicultorilor și cum ar ajunge ei cu produsele pe piață într-un mod cât mai echitabil și echilibrat.

Pentru ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate, perioada de depunere a cererilor s-a încheiat în 20 iulie. Sunt 14.239 de beneficiari pe o suprafață de 1.532,2 hectare. La controlul acestui program am introdus, alături de DAJ-uri, și pe colegii de la APIA care vor verifica existența culturilor, iar cei de la DAJ-uri evaluarea producției. Cuantumul sprijinului este de 2.000 euro/1.000 mp. 

Trebuie știut că pe lângă acest program de minimis, există sprijinul cuplat vegetal 4.600 euro/hectar. În luna septembrie vom lansa măsura 4.1 cu o submăsură distinctă pentru legumicultură – 100 milioane euro în următorii doi ani pentru construcția de sere și solarii și 50 milioane euro pentru depozitare și procesare doar pentru legumicultură și cartofi. Sigur că aici încercăm să încurajăm cooperativele și membri cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare și care vor duce la o formă de organizare care să le permită să funcționeze pe piață, astfel încât să aibă o producție predictibilă, cu niște contracte care să le dea posibilitatea de a-și desface și de a-și vinde toată producția”, a precizat Oros.

În ceea ce privește piața neagră a legumelor, șeful MADR a precizat că există alte instituții care trebuie să se ocupe de stoparea acesteia, însă acest lucru trebuie făcut cât mai repede, pentru ca programele implementate de minister să aibă efectul scontat.

”De piața neagră se ocupă alte instituții. Ministerul Agriculturii face strategii alături de formele asociative pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar și pentru diverse forme de sprijin, atât din bani europeni, cât și de la bugetul național. De piața neagră, de etichetarea incorectă, se ocupă alte instituții, iar dacă se oprește această piață neagră a legumelor, atunci și sprijinul care vine din partea statului prin MADR va avea un efect mult mai bun”, a mai spus Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Ministrul Agriculturii are in subordine Directia Monitorizare Inspectii verificare si Control in componenta careia intra ISCTPVLF (inspectia de stat pentru controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor), care aplica prevederile legii 145/2014, legii 348/2003 republicata, Legii 312/2003 republicata si regulemente europene si legislatie nationala. Poate ii transmite cineva si domnului ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole