23 aprilie 2021 - 17:28

Ministrul Agriculturii: 15 miliarde de euro – suma minima necesara agriculturii romanesti

15 miliarde de euro – aceasta este suma minimă de care are nevoie România pentru a deveni una competitivă, a transmis Adrian Oros. Ministrul Agriculturii a declarat duminică în cadrul unui post de televiziune că România are un deficit de 2,5 miliarde de euro cu UE pentru produsele agro-alimentare. „Mai recuperăm cu un miliard de euro cu ţările arabe, unde exportăm animale vii şi de unde nu importăm mare lucru. Stăm foarte prost din păcate şi trebuie să lucrăm foarte mult”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

Potrivit oficialului, agricultura românească are nevoie de 15 miliarde de euro cel puțin pentru a deveni una performantă. „Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, în trei rânduri cu domnul Boloş, am obţinut 6 miliarde pentru irigaţii, pentru desecare, drenaj”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a precizat că în anii ce vin urmează să se investească în următoarele domenii:

  • 3 miliarde de euro din fonduri europene în sistemul de irigaţii
  • 1,5 miliarde pentru desecare şi drenaj
  • 1,1 miliarde euro ar urma să fie investiţi pentru combaterea eroziunii solului

„Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei reţele de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, doar pentru produsele româneşti”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Una dintre priorităţile investițiilor o reprezintă încurajarea tinerilor fermieri, iar în acest sens Guvernul ia în calcul concesionarea de terenuri către tinerii care vor să facă afaceri în agricultură, trasnmite ministrul. „Din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri şi nu acestor categorii, deşi legea spunea că au prioritate tinerii fermieri”, a precizat Oros.

Ministrul Agriculturii a declarat că următorul Program Naţional Strategic va stimula asocierea micilor fermieri prin măsuri de sprijin dedicate, întrucât există ferme agricole foarte mici care au dificultăţi majore în a reuşi să vândă la preţuri competitive ceea ce produc.

Oros a vorbit şi despre ”vânătorii de subvenţii” despre care spune că vor dispărea din agricultură atunci când subvenţiile vor fi retrase şi despre care susţine că ”au făcut mult rău” acestui domeniu.

„Trebuie să lucrăm la fiscalitatea muncii sezonierilor şi zilierilor, pentru că în bună parte a agriculturii se lucrează cu sezonieri şi zilieri”, a adăugat ministrul.

El a afirmat că 25% din salariul acestora va fi subvenţionat de Ministerul Muncii, iar pe de altă parte cei care angajează sezonieri şi zilieri vouchere, pe modelul Italiei, care plăteşte acest tip de muncă din fonduri europene, scrie news.ro

Adrian Oros a vorbit şi despre recoltele din acest an, el arătând că pentru culturile  de toamnă există pagube importante, scrie sursa citată. „Avem 1,2 milioane de hectare afectate de secetă într-o proporţie mai mare de 30%, de aceea anul acesta oferim despăgubiri”, a declarat ministrul.