Ministrul Adrian Oros avertizat de catre Uniunea Salvam Taranul Roman

Prinsi in „razboiul” modificarilor legislative si a diverselor decizii guvernamentale, producatorii romani de bunuri alimentare se vad constransi sa apeleze la toate modalitatile de interventie la autoritatilor statului pentru a-si vedea interesele corect aparate. Ne uitam la alte state europene si vedem in ce maniera sunt protejati si subventionati fermierii, si atunci e firesc sa ne intrebam, legiuitorii si guvernantii nostri pe cine protejeaza? In acest context, din ce in ce mai multe organizatii din agricultura au inceput sa se alieze, pentru a capata forta de actiune si o voce reprezentativa.

Va reproducem mai jos comunicatul integral, adresat ministrului Adrian Oros si secretarului de stat Emil Dumitru, de catre Uniunea Salvăm Țăranul Român.

 

Uniunea Salvăm Țăranul Român,

Vă sesizeaza prin prezenul comunicat, demersul Parlamentarilor Români în sensul dezavantajării producătorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea nr. 28/2020.

În acest context și din dorința de a face ”bine” Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură au modificat legea în interesul comercianților, mergând pe principiul cei care au câștigat până acum să câștige și mai mult.

Context:

In 2016, guvernul a adoptat o lege, nr.150, menita sa modifice legea 321 din 2009. Multi au privit-o cu bucurie, caci venea sa faca dreptate produselor romanesti, cel putin prin anumite prevederi. Printre cele mai interesante pentru noi, au fost acestea:

  • Interdicția asupra oricărui comerciant de a solicita facturarea / refacturarea și de a încasa de la furnizor taxe și servicii;
  • Obligația comerciantului pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenit din lanțul alimentar scurt
  • Termenul de plată pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de şapte zile calendaristice.

Aceasta lege, privita cu ochi rai de catre retaileri,  a fost permanent contestata, in special pentru controversata prevedere care continea procentul de 51% produs romanesc la raft.  Aceasta prevedere nu a ajuns insa sa fie aplicata, dar celelalte doua, au fost mai mult decat binevenite. Prima, se asigura ca un ni se ia din buzunar cu o mana si ni se arunca faramituri cu alta (ni se spunea ca preturile noastre sunt prea mari dar de fapt noi le stabileam asa, fiind constienti ca la sfarsit de luna vom plati un anumit procent din súmele facturate) , iar cea de-a treia instaura doar corectitudinea, de vreme ce aceste produse se vindeau in decurs de 2-3 zile si noi primeam banii la o luna. Nici cooperativele si nici producatorii un suntem institutii bancare de credit, deci un suntem de acord sa ne foloseasca nimeni banii cu dobanda 0.

Uniunea Europeana a declansat procedura de infringement pentru anumite prevederi ale legii, dar nu pentru toate. O parte dintre alesii nostri, au inteles sa modifice si ce trebuie si ce nu, ca daca tot s-au apucat de treaba si trebuie sa repare, de ce sa un strice?

Cele doua prevederi menite sa ne dea un sprijin, referitoare la interdictia de a solicita facturarea/refacturarea și incasarea de la furnizor taxe și servicii si cea referitoare la termenul de plata de 7 zile, au fost modificate prin legea 28/2020 in dezavantajul nostru, permitand taxe si prelungind termenul de plata la 15 zile.

Cea ce este interesant este faptul că deși în cuprinsul Legii 28/2020 se regăsește parțial o prevedere din Directiva (UE) 2019/633  dar nu se preiau din directivă celelalte dispoziții obligatorii, România în calitate de stat membru al UE are obligația ca până în luna Mai 2021 să transpună Directiva (UE) 2019/633 în lege.

Astfel, dacă tot își doresc Parlamentarii din Comisia de agricultură să încurajeze asocierea în cooperative și promovează cooperativele de ce nu au ținut cont de directiva sus amintită. În directivă sunt cuprinse o serie de interdicții clare pentru comercianți, culmea furnizorii de legume și fructe sunt mai protejați de Directiva (UE) 2019/633 decât de legislația internă. Ținând cont de faptul că în textul Legii 28/2020 se face trimitere la Directiva Europeană onor Parlamentari din Comisia de Agricultură nu pot spune că nu au avut cunoștință de aceasta, în consecință nu poate fi vorba decât de un dezinteres cras față de producătorii agricoli Români, iar tot ceea ce ni se promite sa face numai la nivel declarativ dar în mod concret nimic.

Problema

Efectele acestor modificari au inceput deja sa apara. Am primit ecouri de la producatori, ca sunt pregatite spre semnare anexe care prevad refacturarea unor procente din cifra de afaceri si care pot insemna pierderi semnificative pentru acestia.

Aceste taxe sunt mascate prin diverse explicatii cum ar fi adaugarea acelui procent la pretul de vanzare, cand, matematic, calculele arata cum producatorul pierde, si prin cresterea pretului, consumatorul de asemenea.

Intelegem ca reprezentantii marilor lanturi urmaresc interésele actionarilor lor, dar in acelasi timp, am considerat ca alesii nostri vegheaza pentru respectarea drepturilor noastre, caci ,,actionarii,, in acest caz suntem noi, cei care producen mancare, platim taxe si contribuim la bunastarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea ca adevarati factori de economie sociala.

Mai mult, majoritatea perlamentare, a scris ,,dupa dictare” o lege care avantajeaza strict comercianti, pe producatori in niciun fel si a incercat sa arunce gaina moarta in curtea vecinului, sugerand ca este o lege initiata de catre partidul aflat la guvernare, dar au uitat ca taranul roman nu e prost!

Concluzionam in urma celor intamplate, ca am fost ,,vanduti,, celor care au putere economica si ca cei care trebuiau sa ne apere, au ales alt stapan, mai géneros.

Vom pierde noi, cei care pentru unii reprezentam doar cifre, consumatorii care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft, dar  ei, cei puternici, un vor pierde niciodata!

Solutii:

Situatia in care se afla acesti producatori/ cooperative, este una urgenta, care necesita o solutie imediata. Odata cu semnarea noilor anexe/ contracte, raul pricinuit acestora, poate fi foarte difícil de indreptat. Asteptam solutii de la Guvern, acest actor politic fiind singurul care poate stopa incercarea de apasa si mai tare pe umerii putinelor cooperative/ grupuri de producatori care au reusit sa plaseze legumele lor pe piata romaneasca prin intermediul acestor lanturi.

În acest context Uniunea Salvați Țăranul Român solicită Ministrului Agriculturii, domnului Adrian Oros să promoveze cât se poate de repede o Ordonanță de Urgență prin care să modifice Legea 28/2020 și implicit Lege 321/2009, în sensul revenirii la termenele de plată anterior emiterii Legii 28 din 2020 și totodată să transpună Directiva (UE) 2019/633  în legislația națională prin Ordonanță de Urgență.

Dacă Ministerul Agriculturii dorește într-adevăr să susțină producătorii agricoli, să îi încurajeze să se asocieze în cooperative dar să îi și protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale, emiterea unui astfel de act normativ cu caracter de urgență este mai mult decât necesară .

Avem nevoie de sprijin, pentru a putea creste sanatos si noi, si odata cu noi, tara!

 

Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :

 

Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură – Tudor Dorobanțu, președinte

Federația Națională a Lucrătorilor – Horațiu Raicu, Președinte

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt – Ion Păunel, președinte

Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia – Gogu Lucian, secretar General

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt – Popa Simona, Președinte

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură,

Floricultură, Plante Aromatice Buzău –  Costel  Vânătoru

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – Hort Integra – Lăcătuș Victor, președinte 

Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic  Anca Marcu, director executiv 

Cooperativa Agricolă Legume de Vidra

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat – Claudiu Breazu , președinte

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița – Valentin Cristea, președinte 

Cooperativa Agricolă Ialomițeana – Roxana Roșculeț, președinte 

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole