7 decembrie 2021 - 01:59

Ministerul Agriculturii așteaptă un an agricol ”bun spre foarte bun”

Vom avea parte de un an agricol bun spre foarte bun în 2021, susțin oficialii de la Ministerul Agriculturii. Într-un interviu acordat Agerpres, secretarul de stat Marius Micu a subliniat că producția de grâu de anul acesta va atinge aproximativ 10 milioane de tone, cu 3,5 tone mai mult față de anul trecut, când producția a avut mult de suferit din cauza secetei.

Potrivit oficialului, rezervele de apă din sol se prezintă acum în limite optime în cea mai mare parte a țării, motiv pentru care 2021 va fi un an agricol bun spre foarte bun. Totuși, fenomenele meteorologice continuă să fie capricioase, iar ploile excesive au provocat deja o serie de probleme în mai multe zone.

”Culturile agricole arată bine din punct de vedere al stării de vegetaţie. Categoric va fi un an agricol mai bun faţă de 2020, dacă situaţia rămâne în parametri actuali şi nu mai există intensificări ale acestor fenomene care afectează culturile agricole”, a precizat Marius Micu pentru Agerpres.

Pe lângă producția de grâu, care se va apropia de 10 milioane de tone, secretarul de stat a mai precizat că, din estimările oficiale, producția de orz va atinge 1,4 milioane de tone, pe când orzoaica de toamnă va ajunge la 252.000 tone, iar orzoaica de primăvară la 191.700 tone.

În ceea ce privește culturile de primăvară, nu există până acum estimări oficiale privind producția, fiind prea devreme pentru astfel de calcule.