Minimis LEGUME – Fermierii cer supliment de 438,2 EURO/beneficiar. Banii riscă să rămână neplătiți!

Peste 5 milioane de euro din bugetul alocat Programului de susținere a producției de legume în spații protejate riscă să rămână necheltuiți!

Potrivit informării APIA privind începerea plăților pentru legumicultori, 11.625 de beneficiari din totalul de peste 14.000 înscriși au rămas eligibili la plată pentru ajutorul de minimis. Cu toate acestea, cuantumul alocat fiecărui beneficiar nu s-a modificat față de calculul inițial, ceea ce ar putea duce la o risipă de 5 milioane de euro din bugetul alocat acestei scheme de plată.

Într-o scrisoare remisă AGRO TV de către Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, fermierii îi cer ministrului agriculturii să emită de urgență un Ordin de Ministru prin care să distribuie sumele de bani rămase către fermierii eligibili. În condițiile în care acest lucru ar fi îndeplinit, legumicultorii ar primi în plus 438,2 euro/1.000 mp, ajungând la un cuantum total de 2.648,2 euro/beneficiar.

”Bugetul total alocat acestei scheme de plată a fost de 30.785.000 euro din care, în urma centralizării dosarelor eligibile după finalizarea procesului de verificare în teren și a celor de conformitate a documentelor de comercializare, precum și Registrul de Evidență a Tratamentelor Fitosanitare, se vor cheltui doar 25.691.250 euro, rezultând o economie de aproximativ 5.093.750 euro față de bugetul alocat inițial prin HG.

Această economie de 5.093.750 euro ar însemna o sumă de 438,2 euro/beneficiar care ar putea fi adăugată la suma de 2.210 euro/beneficiar, rezultând o valoare totală de 2.648,2 euro/beneficiar. Având în vedere acest aspect și ținând cont de faptul că anul 2021 a fost unul catastrofal pentru producătorii de legume, vă rugăm să elaborați cât mai rapid un Ordin de Ministru care să fie aprobat în următoarea Ședință de Guvern, iar suma totală rămasă disponibilă să fie distribuită către fermierii eligibili din Program”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Ion Păunel, președinte al Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt și fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole