17 ianuarie 2022 - 23:44

MILIOANE de kilograme de deșeuri reciclate fictiv! Prejudiciul este URIAȘ

Deșeuri reciclate doar pe hârtie! Polițiștii din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice fac percheziții domiciliare în București și 6 județe, la firme și persoane bănuite că consemnat în fals realizarea colectării și reciclării a peste 38 milioane de kilograme de deșeuri, informează News.ro.

Potrivit comunicatului emis de IGPR, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 24 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş.

Mai mult, oamenii legii ridică înscrisuri de la 15 societăţi comerciale şi instituţii publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.

Persoanele bănite vor fi duse la sediul poliției pentru a fi audiate, mai informează IGPR.

Se pare că în perioada 2019-2020, prin intermediul unor firme coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane au furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente false cu privire la realizarea colectării și reciclării a peste 38 milioane de kilograme de deșeuri.

Prejudiciul estimat este de 24.707.941 de lei.