MILIOANE DE GĂINI AR PUTEA FI SACRIFICATE ÎN OLANDA

Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, în urma contaminării ouălor cu insecticid, a anunţat organizaţia fermierilor olandezi LTO, în timp ce Belgia a promis luni transparenţă totală, după ce s-a aflat că ar fi ştiut de situaţie din iunie, dar a ţinut-o secretă, relatează AFP.

Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni.

Organizaţia fermierilor olandezi LTO a declarat că mai multe milioane de găini ar putea fi sacrificată la 150 de companii din ţară, în condiţiile în care 300.000 au fost tăiate deja.

Un purtător de cuvânt al LTO a declarat duminică seară că animalele „trebuie eliminate, din cauza contaminării”.

Între timp, ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme a declarat că a ordonat Agenţiei pentru Securitate Alimentară (AFSCA) din ţară să raporteze până marţi de ce nu a alertat statele învecintate în legătură cu situaţia, până pe 20 iulie, deşi ştia din iunie despre contaminarea cu fipronil.

În faţa presiunii exercitate de Germania şi Olanda, Ducarme a promis „transparenţă totală”. El a precizat că va discuta telefonic cu omologii săi în următoarele zile.

Oficialul a adăugat că produse de la 57 de ferme avicole belgiene – aproximativ un sfert din totalul din ţară – au fost blocate, ca măsură de precauţie.

Sâmbătă, oficialii belgieni au admis că au ţinut problema secretă şi nu au activat sistemul de alertă alimentară al UE, dar au susţinut că au luat această decizie pentru că o anchetă pentru fraudă este în curs.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat că nu poate comenta întârzierea de raportare din partea Belgiei, „pentru că o anchetă penală este în curs”. Germania a cerut o explicaţie din partea Belgiei.

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile.

În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.

Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole