Miliarde de euro alocate Romaniei prin PNDR 2020

Potrivit domnului Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), România a reușit să atragă prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), fonduri europene în valoare de 4,65 de miliarde de euro, sumă care reprezintă 52,3% din gradul efectiv de absorbție din alocarea disponibilă.

„Am efectuat plăţi către beneficiarii PNDR în valoare totală de peste 4,6 miliarde de euro, până în acest moment, ceea ce reprezintă un grad efectiv de absorbţie de 52,3% din alocarea disponibilă, atingându-ne ţinta pe care ne-am stabilit-o pentru această etapă. Sunt foarte multe proiecte care aşteaptă să fie depuse, ştim că există atât o dorinţă foarte mare de a investi în agricultura românească, cât şi o nevoie de finanţare a acestui sector. Pe de-o parte suntem bucuroşi că am pus la dispoziţie întreaga anvelopă financiară, pe aproape toate măsurile avute la dispoziţie, pe de altă parte ne pare rău că nu putem finanţa toate proiectele care s-au calificat. Agricultura românească este într-o etapă de dezvoltare majoră, iar nevoia de finanţare este mult mai mare decât suma avută la dispoziţie de România”, a declarant domnul Adrian Chesnoiu.

Conform datelor AFIR, valoarea fondurilor europene solicitate prin PNDR 2020 este de 9,3 miliarde euro, iar fondurile totale disponibile pentru proiectele de investiţii sunt de circa 5,8 miliarde de euro.

Prin depunere online, agenția a înregistrat din partea procesatorilor, fermierilor, antreprenorilor, organizațiilor și autorităților publice locale un număr de 59.463 de solicitări de finanțare a investițiilor în agricultură și pentru consolidarea mediului rural.

Ca urmare a selecţiei cererilor de față, AFIR a contractat 54.843 de proiecte punând la dispoziţia beneficiarilor 4,65 de miliarde de euro.

„Ca urmare a demarării lucrărilor la investiţiile contractate de AFIR, a finalizării anumitor proiecte de investiţii, precum şi a acordării tranşelor de plată aferente sprijinului forfetar (acordat prin sM 6.1 tineri fermieri, sM 6.3 ferme mici, sM 6.2 înfiinţare activităţi neagricole, sM 6.4 dezvoltare activităţi neagricole), Agenţia a efectuat, până în acest moment, plăţi în valoare totală de 2,56 de miliarde de euro pentru proiectele de investiţii. De asemenea, AFIR a aprobat efectuarea plăţilor compensatorii către fermieri în valoare totală de 2,04 miliarde de euro. Aceste fonduri au fost acordate pentru implementarea proiectelor de împădurire şi creare de suprafeţe împădurite, agro-mediu şi climă, agricultură ecologică, bunăstarea animalelor şi zone cu constrângeri naturale sau specifice”, menționează reprezentanţii agenţiei de plăţi.

Actualmente, au fost plătite 1.3 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în sectorul agricol și 60.3 milioane de euro pentru cele 465 de investiții în sectorul pomicol contractate. De asemenea, AFIR a plătit suma de 701.9 milioane de euro aferentă investițiilor de utilitate publică, iar suma decontată pentru dezvoltarea mediului rural prin investiţii neagricole a fost mai mare de 157,8 milioane de euro pentru 3.135 proiecte.

În privința zonei montane, AFIR a înregistrat un număr de 7.007 de solicitări de finanțare, acestea cumulând 954.6 milioane de euro, dintre care 4.855 investiți, în valoare de 535.6 milioane de euro.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.