23 ianuarie 2022 - 16:44

Date oficiale MADR – Mii de hectare de culturi afectate de vremea rea

După ce anul trecut culturile agricole au fost puternic afectate de secetă, în 2021, alte fenomene meteo extreme distrug mii de hectare de culturi. Suprafaţa agricolă afectată de vremea rea din ultima perioadă se ridică la aproximativ 4.665 hectare, a precizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Marius Micu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Suprafeţele cele mai afectate de inundaţii sunt în prezent în judeţele Teleorman, Tulcea, Neamţ, Satu Mare, Mureş, Harghita, Alba, Bihor, Cluj şi Gorj, dar cu siguranţă vor fi şi din Galaţi şi Vrancea. Recent au fost căderi de grindină şi furtună în Giurgiu şi Teleorman, deci şi acolo sunt suprafeţe cu probleme”, a subliniat Marius Micu.

Potrivit oficialului MADR, aproape patru mii de hectare de culturi au fost afectate în ultima perioadă de inundații și furtuni, în timp ce 804 hectare au fost afectate de grindină.

Culturile agricole care au avut de suferit cel mai mult în urma inundaţiilor sunt orzul, ovăzul şi orzoaica, cu o suprafaţă de aproximativ 1.281 ha, floarea soarelui – 823 ha, porumbul – 566 ha, soia – 442 ha, rapiţa – 340 ha, grâul – 175 ha şi plantele furajere – 106 ha.

În ceea ce privește grindina, au fost afectate până acum 415 ha cultivate cu grâu, 170 ha cu porumb, 115 ha cu floarea soarelui, 60 ha cu rapiţă şi 45 ha cu mazăre.