Migdalul este foarte apreciat pentru fructele sale, atât pentru consum ca atare (migdalele constituie un aliment aproape perfect), cât și în diverse industrii (alimentare, farmaceutice, etc.), migdalul nu s-a răspândit în țara noastră în principal datorită faptului că înflorește cel mai de timpuriu dintre toate speciile pomicole și poate fi des afectat de înghețurile târzii de primăvară.
În plus, toate soiurile de la noi sunt autosterile, fiind nevoie într-o plantație alături de soiul de bază, de cel puțin încă un soi polenizator. Anii în care se poate atinge producția optimă sunt destul de rari.
Într-un fel, extinderea migdalului a fost la sate mai mult la voia întâmplării. Migdalii izolaşi se întâlnesc în zonele defavorizate a culturii viței de vie nobile, dar de regulă aceștia au fructele cu coajă tare și miez puțin.
Din punct de vedere practic, cele mai valoroase soiuri sunt cele care înfloresc târziu și au epoca de maturare a fructelor timpurie, deoarece diferențierea mugurilor de rod pentru recolta viitoare se face până toamna târziu.
Majoritatea soiurilor de migdal sunt autoincompatibile (autosterile) și au nevoie de polenizare prin plantarea în livadă a cca. 20% din totalul pomilor cu soiuri bune polenizatoare. Pentru o recoltă bună este necesar să fie polenizate minim 30% din totalul florilor de pe pom. De regulă, soiurile la care epoca înfloritului se suprapune pe o perioadă cât mai lungă de timp, se polenizează bine între ele.
În mare, sortimentul de soiuri recomandat la noi se bazează pe 5 soiuri testate o perioadă mai îndelungată de timp și 8 soiuri întregistrate recente (perioada 2006-2008).
Cele 5 soiuri mai vechi sunt:
Mărculești – soi semi-viguros, cu înflorire timpurie și maturarea fructelor în prima decadă a lunii septembrie (timpuri), care dă în mod obișnuit în jur de 1700 kg fructe/ha, având un randament în miez de 28%.
Pomorae – (soi din Bulgaria), cu înflorie timpurie și maturarea fructelor la sfârșit de septembrie-început de octombrie, care dă în medie 1560 kg fructe/ha, cu un randament în miez de 51%.
Primorski – (soi din Crimeea), cu înflorire în aprilie și maturarea fructelor la sfârșit de septembrie-început de octombrie, ce dă în mare 1650 kg/ha, cu un randament în miez de 37%.
Retsou – (soi din Grecia), cu înflorire la sfârșit de martie-început de aprilie, maturarea fructelor la sfârșit de septembrie început de octombrie, producție medie de 1800 kg/ha și randament în miez de 52%.
Texas – (soi american), cu înflorire în aprilie, maturarea fructelor în octombrie, producție medie de 1200 kg/ha și randament în miez de 51%.
Cele 8 soiuri noi prezintă, pe scurt, în condițiile de la Oradea, următoarele caracteristici productive:
Adeluța (Adela) – maturare timpurie a fructelor, producție de 2500kg/ha, cu randament în miez de 43%.
April – maturarea fructelor la sfârșit de august-început de septembrie, producție mare, randament în miez de 31 %.
Cristi – maturarea fructelor este târzie, producție de 3000kg/ha, randament în miez de 35%.
Nicoleta (Nico) – maturare timpurie a fructelor, producție de 3000kg/ha, randement în miez 30%.
Sandi – maturare extratimpurie a fructelor (decada I și II august), producție mare, randament în miez de 29%.
Ana – maturare timpurie-medie a fructelor (decada III august), producție mare, randament în miez de 50%.
Sabina – maturarea fructelor la jumătatea lunii august, randament în miez 46%.
Viola – maturare fructe la jumătatea lunii august, randament în miez 43%. (Ghid Pomicol)
2 răspunsuri
Am un migdal de 5 ani, are circa 5 cm în diametru. Nu știu ce spune este. Așa vrea să altoiesc pe el două soiuri compatibile la polenizare, întrucât nu mai am spațiu pentru încă unul. Cui să mă adresez pentru a mă ajută în această privință? Adică să-mi ofere două altoaie diferite și compatibile la polenizarea. Mulțumesc. Cu respect: Pavel Bobocia.
Erată : soi nu spune.