Anul acesta vom avea mai puțină miere românească și mai scumpă, se plâng apicultorii, care dau vina pe vremea capricioasă. Cel mai greu vom găși mierea de răpiță și de salcâm, unde producția a fost compromisă în proporție de 80%.
Temperaturile scăzute și ploile torențiale au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. În concluzie, prețurile vor crește, spun apicultorii. Dacă în viitor vremea va fi bună, există mai multe speranțe pentru mierea de tei și cea polifloră. În ciuda ajutorului acordat de stat, mulți apicultori renunță la subvenții din cauza birocrației.
Apicultorii speră ca măcar peste vară să își revină. Unul dintre aceștia, apicultor din județul Cluj, are 200 de stupi și a declarat pentru ProTV că vremea nehotărâtă din ultimele luni a afectat activitatea albinelor.
”De la Valea lui Mihai am venit acasă cu aproape nimic. În alți ani deja trebuia să mă apuc de stors, de recoltat, anul ăsta nici speranță”, a declarat Zoltan Pardi, apicultor.
Lucrurile nu stau mai bine nici în județul Iași. Apicultorii din Iași se plâng că anul acesta vor avea o producție semnificativ redusă față de cea de anul trecut. Temperaturile scăzute și ploile torențiale din ultima perioadă au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. Crescătorii de albine din Iași spun că mierea de anul acesta va fi mai puțină și mai scumpă, mai ales cea de salcâm. Probleme au fost și la mierea de rapiță. Anul acesta, culturile de rapiță au fost afectate de secetă, iar apicultorii au găsit cu greu plantații cu această cultură. Apicultorii din Iași estimează pierderi semnificative, iar producția va fi redusă cu 40 la sută față de anul trecut.
Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, din Iași, care deține 100 de stupi, spune că anul acesta prețul mierii de salcâm va fi mai mare cu 20 la sută față de anul precedent.
„Anul acesta e groaznic la salcâm. În Iași nu s-a făcut deloc. Am dus stupii la Bacău, dar și acolo a fost foarte puțin. Va fi o producție foarte mică. M-am mutat aseară la Suceava, unde am găsit câțiva sălcâmi și sper să fie ceva mai bine. Dar e foarte frig și asta e o problemă. Eu am avut noroc că nu cheltui cu transportul, mă deplasez cu mașina unde descopăr o zonă bună. Anul acesta dacă scoatem 5 kilograme de miere de salcâm de la un stup, suntem eroi. Prețul de anul acesta va fi de 35-45 de lei kilogramul, cu 20 la sută mai mare. Anul trecut prețul a fost de 30 de lei la mierea de salcâm”, a spus Relu Cojocaru, apicultor din Iași, pentru bzi.ro.