Crescătorii de ovine din România ar putea avea o nouă piață de desfacere importantă, dacă parteneriatul cu Franța pus la cale de fostul secretar de stat MADR, George Cățean, se va concretiza.
Încă din perioada de când se afla în funcția de conducere din Ministerul Agriculturii, Cățean vorbea despre proiectul prin care voia să faciliteze exportul de carcasă de miel din România către Franța. Chiar și după ce a plecat din Guvern, planurile în acest sens continuă, iar primele discuții concrete au avut loc chiar zilele acestea.
”Am reuşit astăzi, alături de deputatul de Sălaj, Alin Prunean, să organizez o primă întâlnire între crescători de ovine din România, crescători de ovine din Franţa şi reprezentanţii celui mai mare lanţ de retail din Europa pentru a pune bazele unui parteneriat. Scopul este acela de a comercializa carcasă de miel din România pe piața franceză şi de a crea un program în acest sens bazat pe calitate.
Acest demers aduce un plus pentru crescătorii români, o alternativă viabilă pentru comercializare, pe termen lung, implicarea şi dezvoltarea abatoarelor şi un prim pas în tranziţia României de la vânzător de animale vii, la furnizor de produse cu valoare adăugată, carcasele de miel. Pe lângă acestea se poate obține o poziție consolidată pe piața europeană de carne de miel pentru fermierii români, modelul înaintat urmând să fie preluat și de alte țări care au nevoie de carne de miel și oaie.
Scurtarea lanțului comercial dintre producător și consumator este un obiectiv principal, întrucât abatorul este doar un prestator de serviciu pentru fermierul care vinde direct carcasă către retailer; acest lucru vine și în completarea strategiei Uniunii Europene ”De la fermă la furculiță”.
Mai urmează mâine alte întâlniri cu fermieri si proprietari de abatoare, urmând ca după încheierea acestora să punem bazele grupului de fermieri români care aleg să fie parte a acestui proiect”, a precizat George Cățean într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook.
Potrivit oficialului MADR, francezii sunt interesați de oile românești din mai multe motive: Brexitul, comunitatea musulmană care se află în continuă creștere, dar și faptul că Australia și Noua Zeelandă au început să-și concentreze exporturile către Asia. În acest context, golul de carne de oaie de pe piața franceză ar putea fi umplut de România.