Microgranturile de 5.000 euro pentru fermieri, un SUCCES, spune ministrul proiectelor europene

Măsura de microgranturi pentru în domeniul agroalimentar, prin care fermierii puteau să acceseze un sprijin financiar în valoare de 5.000 euro a fost un real succes, susține ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

Deși peste 20.000 de beneficiari sunt nemulțumiți că nu au reușit să prindă un loc eligibil pentru finanțare, ministrul se declară mulțumit de derularea acestui program și spune că fermierii care nu au reușit să acceseze banii acum, vor avea alte șanse, pe alte linii de finanțare.

”Avem un pachet de finanțări care se referă la industria agroalimentară și am avut și un pachet de finanțări care privea fermierii; este vorba despre fosta măsură 1 pe care am acordat-o sub formă de granturi de către 5.000 euro pentru cei care lucrează pământul și, de asemenea, măsura 2, unde pe lângă fermieri, am avut și partea de industrie agroalimentară. Pentru cei care au accesat-o erau granturi pentru capital de lucru de 15% din cifra de afaceri. Cred că a fost un succes acest apel de proiecte pe care l-am derulat în cursul lunii mai în acest an, pentru că am avut în primele 18 minute de la lansare peste 10.000 de cereri de finanțare depuse de către fermieri pentru aceste granturi.

Până în 30 iunie, am încheiat un număr de 9.888 de contracte de finanțare pentru măsura cu cei 5.000 de euro. Valoarea a fost de 50 milioane euro. De asemenea, am încheiat aproximativ 3.500 de contracte pentru măsura 2, unde am avut cei 15% din cifra de afaceri și o valoare de 250 milioane euro. A fost o măsură foarte bine primită de fermieri și industria alimentară pentru că a venit într-un moment în care era nevoie de această infuzie de capital, contextul fiind unul favorabil datorită creșterii prețurilor la utilități, dar și scumpii tuturor materiilor prime cu care se lucrează în agricultură.

Noi am avut un număr de peste 30.000 de cereri de finanțare depuse. Mi-ar fi plăcut să avem bani pentru toată lumea, dar când lucrezi cu un buget limitat, trebuie să le și selectezi pentru finanțare pe cele care se încadrează din punct de vedere al eligibilității și al evaluărilor pe care noi le facem. Ce pot să îi asigur pe cei care ne urmăresc este că cele două apeluri de proiecte care urmează, pe 16 august și pe 20 septembrie, sunt oportunități pe care ar trebui să nu le rateze, fiindcă ele privesc îi privesc pe cei care își desfășoară activitatea în industria agroalimentară.

”Din păcate, noi am avut o perioadă foarte scurtă de timp la dispoziție pentru a pune în aplicare cadrul temporar, respectiv schema de ajutor de stat a cărei termen de aplicare a fost data de 30 iunie 2022. În această perioadă scurtă de timp pe care am avut-o la dispoziție, am încheiat cele aproape 15.000 de contracte pentru măsura 1 și măsura 2. Regret că nu am avut bani ca să dăm pentru toate cererile depuse, dar nici timpul nu ne-a permis, pentru că 30 iunie a fost termenul până la care puteam încheia contracte”, a precizat Marcel Boloș în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Cele două apeluri de proiecte care urmează, pe 16 august și pe 20 septembrie îi privesc pe cei care își desfășoară activitatea în industria agroalimentară, dar fermierii nu sunt eligibili .
    Pentru cei 20000 de fermieri eligibili care au aplicat la Masura 1 și nu au prins finanțare mai există o ultimă speranță în Camera Deputaților- PL-x 324/07.06.2022-Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile , dacă domnii deputați vor găsi fondurile necesare pentru finanțarea acestor cereri eligibile și vor modifica OUG nr.61/2022 în sensul suplimentării bugetului,la fel cum au procedat prin LEGE nr. 12 din 7 ianuarie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 159/2020 Ordonanța de urgenţã a Guvernului nr.61/2022 privind Programul de finanțare „ELECTRIC UP” unde au fost finanțate toate proiectele eligibile .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole