Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de Stat în cadrul Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar”.
Deocamdată, instituția nu a anunțat data oficială la care banii vor intra în conturile beneficiarilor, însă potrivit Ordonanței de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, termenul limită pentru efectuarea plăților este decembrie 2023.
Consultanții atrag atenția asupra unui detaliu extrem de important la care trebuie să fie atenți toți beneficiarii. Banii cheltuiți cu mare grijă, pentru că în cazul depistării unor nereguli, fermierii ar putea fi obligați să returneze întreaga sumă.
”Vreau să subliniez la microgranturi, pentru beneficiarii care au semnat contractele de finanțare și care vor primi banii, că banii trebuie acordați până în decembrie 2023, conform procedurii. Când îi vor primi nu se știe. Cert este că trebuie să aibă foarte mare grijă în privința cheltuirii acestor bani. Nu pot să își facă transferuri din conturile speciale în conturile curente, nu pot să îi folosească în numerar, trebuie totul făcut prin ordin de plată. Cel mai important, toți banii trebuie justificați. Doresc să subliniez acest lucru pentru că se poate ajunge la situația de a da banii înapoi și e păcat. Le-am recomandat clienților mei ca orice achiziție să nu o facă până nu mă anunță, sau cel puțin să discutăm dacă este strict pe codul CAEN sau nu. Pentru că ajungem la raportul de progres care trebuie depus după ce se cheltuie banii, cădem pe eșantionul de control și ori se recuperează suma care nu a fost încadrată corespunzător, ori se cere tot sprijinul înapoi”, a explicat consultantul Răzvan Doța pentru AGRO TV.
Potrivit APIA, până la termenul limită, din cei 10.000 de aplicanți calificați pentru microgranturile de 5.000 euro, s-au semnat 9.888 de contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferența este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).