Micii fermierii cer majorarea ajutorului de stat pentru capital de lucru

fermieri, sprijinul cuplat, ajutor de stat

Micii fermieri solicită Guvernului majorarea ajutorului de stat acordat prin Programul Operaţional Competitivitate firmelor de tip PFA (persoană fizică autorizată), ÎI (întreprindere individuală) și ÎF (întreprindere familială) din domeniul agriculturii, se arată într-o adresă înaintată de Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) către Președintele României, Guvernul României, Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„USTR salută inițiativa Guvernului României, de a aloca suma de 300 de milioane de euro sectorului agroalimentar din România, conform OUG privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, se spune în adresa organizației fermierilor.

Conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pus în dezbatere publică de MIPE, din cele 300 de milioane de euro destinate domeniului agriculturii prin Programul Operaţional Competitivitate, 50 de milioane euro vor fi alocate acordării de microgranturi pentru entități de tip PFA, ÎI și ÎI, restul de 250 de milioane de euro fiind alocate acordării de granturi pentru IMM-uri cu cifre de afaceri ce depășesc 5.000 de euro.

Potrivit USTR, entitățile juridice de tip PFA, ÎI și ÎI care activează în domeniul producției agricole din România se ridică la peste 60.000 și sunt gestionate de tineri fermieri (peste 60%) sau reprezintă ferme mici sau ferme de familie.

Din acest motiv, prin adresa amintită, Uniunea Salvăm Țăranul Român cere Guvernului creșterea plafonului total alocat PFA, ÎI, IF de la 50 de milioane de euro la 150 de milioane de euro, „pentru a da posibilitate (…) cât mai multor beneficiari să acceseze această formă financiară de sprijin, care este o adevarată bulă de oxigen pentru satul românesc și pentru desfășurarea în bune condiții a activităților agricole, așa cum de altfel este și noua orientare a PAC”.

Reprezentanții micilor fermieri și ai tinerilor fermieri reamintesc guvernanților că „în celelalte state membre UE, ajutorele financiare acordate în contextul COVID 19 au fost mult mai substanțiale și susținute chiar din bugetele naționale ale acestor state”, adăugând că „un bun exemplu de urmat ar fi cel al Ungariei, care a oferit o sumă forfetară ca AJUTOR DE STAT în valoare de 50.000 euro/FERMĂ, prin programul intitulat sugestiv ALEGE PATRIA”.

Solicitarea Uniunii Salvăm Țăranul Român este semnată de:
– Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliată CSDR) – Tudor Dorobanțu, Președinte;
– Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) – Horațiu Raicu, Președinte;
– Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt – Ion Păunel, Președinte;
– Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia – Gogu Lucian, Secretar General;
– Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt – Popa Simona, Președinte;
– Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie;
– Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte;
– Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte;
– Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic – Anca Marcu, Director Executiv
– Cooperativa Agricolă Legume de Vidra – Lăcătuș Victor, Director Executiv;
– Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat – Claudiu Breazu, Președinte;
– Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița – Valentin Cristea, Președinte;
– Cooperativa Agricolă Jilavele – Roxana Roșculeț, Președinte;
– Organizație de producători TOMATE COM – Mircea Bujor, Președinte;
– Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture