Ce trebuie să facă micii fermieri pentru sprijinul de 15.000 EURO de la AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește în această perioadă cereri de finanțare pentru submăsura 6.3 – sprijin pentru fermele mici – prin care agricultorii pot să beneficieze de 15.000 euro/fermă.

Pentru a veni în sprijinul celor care vor să depună proiectele, AFIR a realizat un îndrumar, în care explică pașii care trebuie parcurși de micii fermieri pentru a ajunge să beneficieze de finanțare.

Potrivit AFIR, este important ca solicitanții de finanțare europeană să depună la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), încă de la depunerea Cererii de finanțare, notificarea către APM cu privire la activitățile și acțiunile prevăzute prin Planul de Afaceri.

Pentru a pregăti și depune un proiect pe sM 6.3, micii fermieri trebuie să parcurgă o serie de etape:

1. Solicitantul analizează ce șanse are să obțină finanțare:

Solicitantul trebuie să parcurgă Ghidul Solicitantului, care conține prevederi, clarificări sau detalieri specifice privind activitatea vizată și să verifice dacă activitatea pe care o are în vedere se încadrează în limitele stabilite.

2. Analiza și pregătirea documentelor:

Pentru parcurgerea acestei etape se poate apela la un consultant sau solicitantul își poate
întocmi singur documentația necesară:

  • se verifică toate documente emise de alte instituții necesare realizării proiectului și depunerea lor odată cu Cererea de finanțare și respectiv, valabilitatea acestora conform legislației în vigoare și/ sau precizărilor din Ghidul solicitantului pentru sM 6.3, a procedurii specifice măsurii și submăsurii 6.3, precum și conformitatea documentelor încărcate online cu documentele originale deținute de acesta;
  • – se corelează datele înscrise în Cererea de finanțare, inclusiv în documentele anexate și în
    documentele suplimentare solicitate de AFIR (verificarea realității informațiilor din cererea de finanțare și documentele justificative, la locul/ locurile de implementare ale proiectului se va realiza de AFIR și la vizita pe teren, în vederea asigurării respectării criteriilor de eligibilitate și selecție).

3. Analiza punctajului:

Înainte de depunerea Cererii de finanțare, solicitantul realizează autoevaluarea (prescoring-ul), ceea ce presupune estimarea punctajului în mod cât mai obiectiv. Proiectele al căror punctaj va scădea în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii respective, vor fi declarate neconforme.

4. Analiza sprijinului financiar nerambursabil

Pentru obținerea sprijinului financiar, trebuie îndeplinite toate condițiile de eligibilitate. De asemenea, pentru obținerea punctajului de selecție necesar şi încadrarea în categoria proiectelor selectate pentru finanțare, este importantă îndeplinirea criteriilor de selecție prevăzute în Ghidul solicitantului pentru sM 6.3.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de sumă forfetară, în două tranșe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de imple- mentarea corectă a Planului de afaceri.

Sprijinul public nerambursabil pentru micii fermieri este de 15.000 de euro și se acordă în vederea dezvoltării și modernizării exploatației agricole, a îmbunătățirii performanței generale a acesteia.

Îndrumarul pentru submăsura 6.3 poate fi consultat în detaliu pe site-ul AFIR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole