Micii fermieri, la masa Președintelui României: Se așteaptă semnătura lui Iohannis!

O lege care îi vizează pe micii fermieri se află de câteva zile pe masa de lucru a președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Mai exact, este vorba despre Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, adoptată în urmă cu două săptămâni de Camera Deputaților (3 iunie 2024) și trimisă spre promulgare președintelui Iohannis pe data 13 iunie 2024.

Legea prevede ca ajutorul de stat pentru micii fermieri cultvatori de legume să fie suplimentat cu încă 1.500 de euro pentru „compensarea parţială a pierderilor generate de creşterea preţurilor la produsele fertilizante şi/sau produsele de protecţie a plantelor, materialul de plantare, combustibilul şi alte costuri, cum ar fi forţa de muncă şi utilităţi, suferite de producătorii agricoli de tomate în spaţii protejate şi, respectiv, usturoi, pentru culturile înfiinţate în ultimul trimestru al anului 2023 şi primul trimestru al anului 2024, în baza Comunicării Comisiei Europene 2023/C101/03 privind Cadrul temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.

Potrivit legii, pentru producătorii de tomate în spații protejate, „cuantumul ajutorului de stat prevăzut în ordonanţă se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp, stabilit la cursul de schimb, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar”.

Legea mai prevede că „plata acestei sume reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafaţa de 1.000 mp”. Data limită până la care micii fermieri pot depune la direcțiile agricole județene (DAJ) documentele justificative este 2 septembrie 2024 inclusiv.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru micii fermieri cultivatori de tomate în spații protejate este de 371.189.020 lei, echivalentul sumei de 75.240.000 euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

- Publicitate -

În ceea ce îi privește pe micii fermieri cultivator de usturoi, „cuantumul ajutorului de stat prevăzut în OUG se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha, stabilit la cursul de schimb prevăzut la alin. (2), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar”, se stipulează în legea trimisă spre promulgare președintelui Iohannis.

În acest caz, plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafaţa stabilită de către DAJ. Documentele privind obţinerea şi valorificarea producţiei de usturoi reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare şi trebuie depuse de către beneficiari la DAJ până cel târziu la data de 2 decembrie 2024 inclusiv.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru producătorii de usturoi este de 86.581.160 lei, echivalentul sumei de 17.550.000 euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Sursa foto: www.presidency.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole