Micii fermieri din România, cu jalba la Buxelles

Reprezentanții mai multor cooperative agricole mici din România s-au deplasat la finele săptămânii trecute la Buxelles pentru a discuta despre ultimele schimbări în sectorul agricol, ultimele evoluții, dar și provocările cu care micii fermieri se confruntă.

Având în vedere că membrii delegației reprezintă micii fermieri din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Vest și Nord din sectoarele vegetal, animal, lanțuri scurte, ecologic, cultură mare și apicol, discuțiile au cuprins o serie mare de aspecte esențiale pentru securizarea unei agriculturi durabile și sustenabile.

În urma discuțiilor purtate cu eurodeputatul Daniel Buda, s-a ajuns la concluzia că este necesară o distribuție echitabilă a subvențiilor cu precădere în cazul fermelor mici și mijlocii, care au nevoie de tot sprijinul pentru a se dezvolta și pentru a li se facilita accesul pe piață pentru produsele agricole.

„Am susținut mereu: România trebuie să construiască structuri durabile, care să garanteze continuitatea fermelor mici și mijlocii și în același timp să contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. Este necesară o distribuție echitabilă a subvențiilor cu precădere în cazul fermelor mici și mijlocii care au nevoie de tot sprijinul pentru a se dezvolta și pentru a li se facilita accesul pe piață pentru produsele agricole. Satul românesc se ridică prin prezența acestor ferme iar agricultorii de mijloc sunt vitali nu doar pentru sectorul agricol ci și pentru conservarea mediului natural. Pentru noi au o importanță deosebită prin alimentele proaspete în lanțul scurt de aprovizionare pe care le furnizează. Debirocratizarea și flexibilitatea politicilor sunt absolut necesare. Munca fermierilor trebuie facilitată, doar așa vom putea asigura securitatea alimentară. Statele membre nu trebuie să adauge condiții suplimentare pe lângă cele de la Bruxelles. Munca fermierilor nu trebuie îngreunată, aceștia au nevoie de tot sprijinul nostru și de instrumente concrete și potrivite pentru a face față provocărilor cu care se confruntă zi de zi pe piață, pentru a face față competiției și a-și consolida poziția în fața consumatorilor. Le mulțumesc celor prezenți pentru invitație și pentru că au împărtășit cu mine poveștile lor. Îi asigur că zilnic, fac eforturi pentru a-i sprijini și pentru a întări politicile și instrumentele menite să-i ajute și nu mă voi opri până nu vom atinge rezultatele dorite. Pentru mine rămâne important să fiu într-un contact constant cu realitățile din teren, așa că aceste întâlniri rămân un prilej bun pentru a determina cele mai bune soluții unor probleme care nu permit amânare”, a scris eurodeputatul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu micii fermieri români.

Sursa foto: Daniel Buda/Facebook

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Frumos ai ajuta statul pe mici fermieri , ia făcut să plătească firme de consultanta pe toți și au dat doar la cei favorizați suma respectiva de 5000 euro.
    Ginditiva la fiecare ne-a luat pentru acte 2000 lei minim și am primit teapa de la stat.
    Mulțumirile din partea noastră celor respinși.
    Nu trebuia să ia cereri decor citi bani erau !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole