13 mai 2021 - 12:49

MFP: UAT-URILE VOR PRIMI IN 2018 SUME CEL PUTIN LA NIVELUL CELOR INCASATE IN 2017

Unităţile administrativ-teritoriale vor avea de anul viitor un buget minim de funcţionare de 750 lei pe locuitor, conform unui articol al Legii bugetului pe 2018 adoptat luni în Parlament, sumă care nu era precizată în proiectul anterior, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Conform MFP, asta înseamnă ca UAT-urile vor primi sume cel puţin la nivelul celor încasate în 2017.

“Se asigură un buget minim de funcţionare de 750 lei/locuitor, inclusiv în comunele care în 2016 şi 2017 au avut resurse mai mici de 1 milion de lei sau in oraşe cu mai puţin de 3 milioane lei.”

Luni a fost respins, în Plenul comun al Parlamentului, un amendament în baza căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, care anterior a fost aprobat în Comisiile de buget-finanţe. Parlamentarii au respins amendamentul iniţiat de UDMR, fiind înregistrate doar 105 voturi ”pentru”, 114 ”împotrivă” şi o abţinere.

Ca urmare, Parlamentul a aprobat, cu 120 voturi ”pentru” şi 106 ”împotrivă”, textul iniţial din proiectul de buget, potrivit căruia cotele defalcate din impozitul de venit transferate la bugetele locale rămân la nivelul de 71,5%.

“În anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 şi art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se repartizează o cotă de: a) 11,25% la bugetul local al judeţului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,25% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ”, prevede textul adoptat.

Comisiile de buget-finanţe au aprobat vineri amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Impactul amendamentului prin care cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, nu a fost calculat, dar dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar, a declarat vineri seară Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice.

sursa: AGERPRES