13 mai 2021 - 06:57

Metoda de eclozare pentru pui mai vigurosi, care necesita mult mai putine antibiotice

Puii pentru carne eclozează în condiții naturale și fără stres, daca au acces direct la hrană și apă. Aceasta este ideea principală de eclozare la fermă. Trei ferme situate în Belgia și Olanda au început un proiect pe această idee, pentru a îmbunătăți bunăstarea și sănătatea puilor. Unul dintre fermierii avicultori implicați în proiect este Gerard Witlox. El deține două ferme de pui situate în sud-estul Olandei.

„Cu câțiva ani în urmă, puii noștri sufereau de Enterococcus, ceea ce a încetinit creșterea lor, și a însemnat că trebuie să folosim o mulțime de antibiotice. Am auzit despre eclozarea în fermă și mă întrebam dacă acest lucru ar putea funcționa la ferma mea. Din întâmplare, unul dintre specialiștii cu care lucram a dezvoltat noi tehnici de eclozare în fermă, una numită NestBorn și cealaltă One2Born. Când au fost gata să le testeze, le-am spus că aș fi foarte fericit să încerc aceste metode în ferma mea. Am început cu eclozarea în fermă cu două încăperi. În alte două, am lucrat cu metoda anterioară, unde am introdus pui eclozați în incubator. În timpul acestui proces, specialistul m-a ajutat schimbând informații și date specifice despre noua tehnică”, spune Gerard.

Eclozarea în fermă îmbunătățește sănătatea, dezvoltarea și bunăstarea puilor, deoarece perioada de post-eclozare și eclozare reprezintă o întrerupere bine-venită în ciclul de producție. Ouăle pre-eclozate sunt așezate ușor pe un pat natural. O platformă de monitorizare în timp real a temperaturii cojilor de ouă din incăpere, permite fermierului să creeze condiții optime de temperatură și umiditate pentru eclozare.

Gerard: „Primul lucru pe care l-am observat în încăperile de eclozare a fost că puii erau foarte calmi. În plus, în primele 14 zile greutatea lor a fost cu 15 grame mai mare decât în ​​mod normal. De asemenea, puii aveau nevoie de mai puține antibiotice, aveau mai puține probleme la picioare, iar dezvoltarea lor imunologică și intestinală s-a îmbunătățit. Acest lucru a avut ca rezultat pui de carne mai puternic și mai bine dezvoltați. ”

Gerard recomandă metoda de eclozare la fermă. „Nu costă mai mult decât procedura obișnuită. Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este planificarea. Încăperile de eclozare trebuie să fie echipate cu mâncare și apă, și încălzite cu 3 zile mai devreme decât la metoda convențională în care primiți puii gata eclozați. De asemenea, trebuie să petreci timp suplimentar în timpul eclozării, pentru a monitoriza procesul și a interveni dacă este necesar. Datele medicului veterinar care asistă la acest proiect au arătat reduceri ale consumului de antibiotice de 50% până la 62%. Folosesc deja de 2 ani eclozarea la fermă și consider că este cea mai semnificativă inovație în producția de pui de carne din ultimii 30 de ani. În cazul meu, a rezultat mai multă satisfacție în muncă, datorită ciclurilor de producție mai ușoare, cu pui mai sănătoși și mai viabili.”