Meteorologii vin cu vești bune pentru fermieri (agrometeo)

Vești bune de la meteorologii români pentru fermieri.

Potrivit prognozei meteorologilor ANM valabilă pentru intervalul 28 aprilie – 4 mai 2021, rezerva de umiditate la grâu și porumb se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în majoritatea zonelor de cultură.

Conform precizărilor făcute de meteorologii români, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei.

Totodată, mai scriu meteorologii români în prognoză, în stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă al solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în vestul Crișanei, izolat nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafețelor și ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta medie și bună la speciile înființate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum și pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea va fi medie și slabă, iar densitatea redusă.

„Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă își vor definitiva faza de apariție a frunzei a treia (90-100%), continuându-se înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%). Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) şi înflorire”, se arată în analiza ANM.

Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea. În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire. La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat/plantat.

De asemenea, culturile de prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate în epoca optimă se vor afla la germinare şi răsărire, continuându-se lucrările de semănat. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc) se vor desfăşura în bune condiţii.

Din punct de vedere meteorologic, pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 şi 14 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale şi 7 şi 23 grade spre sfârşitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8 şi 28 de grade Celsius pe întreg teritoriul, iar cea minimă va oscila între 1 şi 17 grade, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 10 şi 23 de grade Celsius, favorabilă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât şi pentru continuarea însămânţărilor de primăvară.

„Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă în majoritatea regiunilor, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, mai precizează meteorologii ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole