Meteorologii, vești proaste pentru fermieri: Nu așteptați ploile de mai!

Deși pentru fermieri luna mai este una care le aduce, în general, cantitatea de precipitații care să le asigure apa necesară culturilor, veștile de la meteorologi nu sunt prea bune.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o estimare meteorologică pentru perioada 2-30 mai 2022.

Astfel, în săptămâna 2-9 mai, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele extracarpatice.

În săptămâna 9-16 mai, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Din păcate, cantitățile de precipitații vor rămâne deficitare în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

Pentru săptămâna 16-23 mai, meteorologii estimează că temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va avea însă în continuare o tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele extracarpatice.

În săptămâna 23-30 mai, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea estică a țării, iar în rest se vor putea situa în jurul celor normale pentru această perioadă.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, se mai arată în informarea transmisă vineri de ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole