Meteorologii avertizează: România, în bătaia viscolului!

Meteorologii trag alarma de vremea rea în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineață nu mai puțin de cinci avertizări Cod galben și Cod Portocaliu de viscol și transport de zăpadă vizând aproape toate județele țării (vezi harta).

O primă avertizare meteo Cod galben de viscol și ninsori este valabilă în intervalul 4 februarie, ora 11.00 – 5 februarie, ora 20.00 și vizează zonele montane unde va ninge moderat cantitativ. Vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80-90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm.

meteo
Sursa: ANM

În Carpații Meridionali la peste 1800 m altitudine, în intervalul 4 februarie, ora 20.00 – 5 februarie, ora 20.00, va fi valabilă o avertizare Cod portocaliu de viscol puternic, meteorologii preconizând rafale de peste 90-100 km/h și vizibilitate foarte redusă.

De asemenea, meteorologii menționează că, în Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni, 5/6 februarie.

De duminică, 5 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

O altă avertizare meteo Cod galben de intensificări ale vântului vizează Banatul, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei, în intervalul 4 februarie, ora 11.00 – 5 februarie, ora 6.00. În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50-70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Potrivit meteorologilor, temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.

Și pentru jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea a fost emisă o avertizare meteo Cod galben de intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă, valabilă în intervalul 4 februarie, ora 20.00 – 5 februarie, ora 20.00. În zona vizată vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4/5 februarie, va ninge și  vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

O ultimă avertizare meteo Cod portocaliu de viscol vizează județele Tulcea și Constanța în intervalul 5 februarie, ora 02.00 – 5 februarie, ora 20.00. Astfel, pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de  70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța

Potrivit meteorologilor, vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni, 5/6 februarie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole