Schimbările climatice au devenit o realitate din ce în ce mai evidentă în ultimii ani, iar meteorologii atrag atenția asupra unor noi fenomene cu care se confruntă fermierii. Lipsa precipitațiilor de pe parcursul iernii trecute a fost fără precedent, fapt ce a dăunat dezvoltării oprime a culturilor semănate în toamnă.
Într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, șeful laboratorului de agrometeorologie al ANM, Daniel Alexandru, a vorbit despre starea culturilor în această perioadă. Potrivit lui, temperaturile înregistrate în ultima săptămână sunt specifice lunilor de vară, iar acest lucru a declanșat un consum de apă mai accelerat al plantelor.
”Noi nu mai avem anotimpuri bine definite din punct de vedere meteorologic. După cum observăm, în ultima săptămână ne aflăm în plină vară. Spun acest lucru pentru că temperaturile au depășit cu 7-8 grade Celsius media multianuală în timpul zilei. Avem niște temperaturi care sunt caracteristice lunilor iunie-iulie. De asemenea, evapotranspirația a crescut la un nivel de 7-8 mm pe zi, ceea ce indică un consum al plantelor, la grâu în special, specific lunilor iunie-iulie.
În același timp, vorbim de o iarnă care a fost extrem de deficitară în privința cantităților de precipitații, pentru prima oară în istoria agrometeorologiei. Am avut o iarnă fără precipitații în definitiv. Am avut, la fel, un început de an în care temperaturile au crescut și au depășit media cu până la 4 grade Celsius, o lună martie lipsită de precipitații și o lună aprilie cu cantități de precipitații care au depășit normele, surprinzător.
Pentru culturile de primăvară, precipitațiile din aprilie au ajutat semănatul acestor culturi, germinarea și apariția primelor frunze. În schimb, rămânem cu un deficit imens din toamna anului trecut și de pe parcursul iernii, pentru culturile care s-au semănat în toamnă. Astfel, sunt foarte multe zone unde grâul, orzul și rapița se află în faze avansate de vegetație, dar mari suprafețe unde există goluri în culturi, unde cultura este insuficient dezvoltată până la această oră”, a precizat Daniel Alexandru pentru AGRO TV.