Meteo: Cum evoluează valul de căldură. Cod portocaliu în 22 județe!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe avertizări Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și discomfort termic ridicat, valabile până luni, 25 iulie.

Potrivit meteorologilor, vineri (22 iulie) și sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Astfel, o primă avertizare Cod galben vizează 22 de județe (vezi Harta 1), unde, în general, temperaturile maxime se vor situa între 35°C și 37°C, iar cele minime vor fi de 18-20°C.

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Tot  pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. Conform unei avertizări meteorologice Cod portocaliu ce vizează 10 județe (vezi Harta 1), în general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40°C, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22°C și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

O altă avertizare Cod galben a fost emisă pentru zilele de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie), când valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35°C și 37°C.

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie notează că de marți, 26 iulie, valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Pentru duminică, 24 iulie, este emisă o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă ce vizează Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei (vezi Harta 2). Astfel, valul de căldură se va intensifica, iar după-amiaza se vor înregistra în general valori termice de 38-41°C, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22°C și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole