Meteo – URGIE în Europa! Iată la ce ne așteptăm în România!

Europa trece prin încercări grele în ceea ce privește fenomenele meteologice, cel puțin trei persoane pierzându-și viața în urma furtunilor violente înregistrate joi. Ce se va întâmpla în România în următoarea perioadă?

După ce Marea Britanie a trecut miercuri și joi prin două furtuni devastatoare –Dudley și Eunice – care au lăsat în urma lor importante pagube materiale și mii de locuinţe fără electricitate, iată că fenomenele meteo severe continuă, conform prognozelor, în Europa Centrală, până cel puțin pe 21 februarie, scrie

Au fost deja semnalate perturbări în Germania și Polonia din cauza primei furtuni.

La începutul zilei de 17 februarie, 324.000 de oameni din Polonia sunt fără curent. Vânturile puternice au cauzat întreruperi de curent și copacii căzuți au blocat liniile de cale ferată și drumurile din provincia Lodz din centrul Poloniei. Aproximativ 50 de case au fost avariate în provincia Greater Poland și zeci de servicii feroviare au fost anulate în toată țara. Doi muncitori au murit şi alţi doi au fost răniţi când o furtună a doborât o macara pe un şantier din Cracovia. Un alt bărbat a fost ucis de un copac care s-a prăbuşit peste automobilul său, în Miedzyrzecz, în vestul Poloniei.

În Germania, operatorul feroviar național Deutsche Bahn (DB) a anulat mai multe servicii feroviare pe distanțe lungi, mai ales în statele nordice. DB a declarat că sunt așteptate noi întreruperi până pe 19 februarie. Brigada de pompieri din Berlin a declarat stare de urgență la începutul zilei de 17 februarie, din cauza creșterii cererii pentru serviciile lor. Au fost raportate inundații în Schleswig-Holstein din cauza furtunii. Autoritățile din statul Renania de Nord-Westfalia au închis școlile pe 17 februarie din cauza vremii nefavorabile.

Republica Cehă a fost şi ea afectată, cu peste 300.000 de gospodării private de electricitate şi importante perturbări ale traficului, după ce numeroşi copaci s-au prăbuşit şi au blocat drumuri şi linii feroviare. Potrivit AFP, citată de AGERPRES, cele mai violente vânturi, care au atins la rafală viteza de 181 de kilometri pe oră, au fost înregistrate pe Snezka, cel mai înalt munte de Cehia, situat în nordul ţării. Trei copii răniţi au fost spitalizaţi după un accident rutier produs în sud-vestul ţării. Vântul a ridicat capota unei maşini şi a propulsat-o violent peste un alt vehicul. De asemenea, furtunile au avariat sau au distrus acoperişurile unor clădiri în întreaga ţară.

Și Olanda a fost afectată de rafale de 100 km/h, un poliţist fiind rănit de acoperişul desprins de pe un centru comercial din Duiven, în apropiere de Arnhem, a precizat radioul public NOS. Pompierii olandezi au extras două persoane dintr-un automobil, în care au rămas blocate după prăbuşirea unui copac în oraşul Maasluis din sudul ţării. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a semnalat întârzieri ale curselor de până la 45 de minute, în timp ce anumite servicii feroviare au fost anulate.

În Danemarca, institutul național de meteorologie a emis avertismente Cod portocaliu de vânt în sudul, vestul și sud-estul țării, la sfârșitul zilei de 18 februarie – începutul lui 19 februarie, anunțând vânt puternic și în restul teritoriului.

De asemenea, meteorologii au emis mai multe aveertizări Cod portocaliu și galben de vânt puternic și în Austria.

Serviciul Meteorologic Maghiar a emis avertismente Cod portocaliu de vânt în nord-vestul și nord-centrul Ungariei, dar și avertismente Cod galben de furtună pentru nord-estul Ungariei.

În Slovenia, a fost emis un Cod roșu de vânt puternic la altitudine, în nordul țării, dar și mai multe avertizări Coduri portocaliu și galben pentru restul țării.

Nici România nu este scutită de vremea rea. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), judeţele Constanţa şi Tulcea şi zonele depresionare şi joase din judeţele Covasna, Braşov şi Sibiu se află sub atenţionare nowcasting Cod galben de vânt vineri dimineaţa.

De altfel, ANM a emis, joi, mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de viscol, ce vizează în general zonele montane înalte, până vineri seara.

Potrivit meteorologilor, vineri, între orele 2:00 – 20:00, este în vigoare un Cod galben de vânt puternic în Carpaţii Meridionali şi Orientali, cu viteze în general de 70 – 80 km/h. La altitudini mari, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vântul va sufla tare, temporar va fi viscol, iar vizibilitatea scăzută. De asemenea, intensificări ale vântului vor fi local şi în sudul, estul şi centrul ţării, cu viteze de 45 – 55 km/h, iar pe arii restrânse de peste 60 km/h.

Tot pentru vineri, în intervalul orar 2:00 – 11:00, meteorologii de la ANM au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol puternic, cu rafale de peste 100 – 120 km/h, zăpadă troienită şi vizibilitate foarte scăzută, la altitudini de peste 1.700 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole